Beneficiile semintelor de quinoa
PrinteazaQuinoa dateaza de acum 3000-4000 de ani, atunci cand incasii au realizat ca semintele de quinoa sunt potrivite pentru consum. Aproximativ 250 de varietati de quinoa erau raspandite in acel moment, dandu-le astfel o mare toleranta pentru diferite conditii de mediu. In plus, toate partile acestei plante puteau fi consumate, inclusiv frunzele si semintele.
Iata care sunt beneficiile aduse sanatatii de catre semintele de quinoa.
· Unul dintre cele mai bogate alimente in proteine
Quinoa este o proteina completa, ce contine toti cei noua aminoacizi esentiali, in special in lizina si izoleucina.
· Contine de doua ori mai multe fibre decat alte boabe
Fibrele sunt cunoscute in special pentru beneficiul de a ameliora constipatia. De asemenea, ajuta la prevenirea bolilor de inima, inclusiv a aterosclerozei, prin reducerea tensiunii arteriale si a diabetului. Fibrele scad nivelul colesterolului si glucozei, ar putea reduce riscul aparitiei hemoroizilor si sunt utile daca vreti sa scapati de kilogramele in plus, deoarece va dau senzatia de plin pentru mai mult timp, iar numarul de calorii este mai scazut pentru acelasi volum de mancare.
· Quinoa contine fier
Fierul ajuta in mentinerea celulelor rosii ale sangelui sanatoase, ce sunt baza formarii hemoglobinei. Fierul transporta oxigenul de la o celula la alta si alimenteaza muschii cu oxigen pentru a-i ajuta la contractii. De asemenea, fierul creste functia creierului, deoarece acesta are nevoie de aproximativ 20% din oxigenul din sange. In plus, fierul intervine in neurotransmitere, reglarea temperaturii corpului, activitatea enzimelor si in metabolismul energetic.
· Este bogata in magneziu
Magneziul ajuta in relaxarea vaselor de sange si ameliorarea migrenelor. De asemenea, magneziul poate reduce simptomele diabetului tip 2 prin controlul nivelului de zahar din zange. Beneficiile aduse sanatatii de magneziu includ transmiterea impulsurilor nervoase, reglarea temperaturii corpului, detoxifierea, producerea de energie, si in formarea oaselor si dintilor.
· Quinoa are in compozitie riboflavina (B2)
Vitamina B2 imbunatateste metabolismul energetic al celulelor creierului si ale muschilor, fiind cunoscuta pentru implicarea in producerea de energie in celule.
· Este bogata in mangan
Manganul este un antioxidant ce ajuta la prevenirea distrugerii celulare in timpul productiei de energie, precum si la protejarea celulelor rosii impotriva radicalilor liberi. Nutrientii antioxidanti si antiinflamatori gasiti in quinoa reduc, de asemenea, riscul de aparitie a cancerului.
· Are proprietati antiinflamatoare
Semintele de quinoa contin o gama variata de nutrienti cu proprietati antiinflamatoare, precum acizi fenolici, compusi ai vitaminei E, cum este gama-tocoferolul, si polizaharide ce alcatuiesc peretii celulelor.
· Quinoa este bogata in fosfor
descopera beneficiile semintelor de quinoaAl doilea mineral gasit din abundenta in organism dupa calciu, fosforul are un rol esential in formarea si mentinerea sanatatii oaselor si dintilor. In plus, acesta participa la cresterea si regenerarea tesuturilor si ajuta la mentinerea pH-ului normal al sangelui. In plus, fosforul este unul dintre constituentii membranelor celulare.
· Este o sursa de zinc
Zincul participa semnificativ in reactia de aparare a organismului, in fabricarea materialului genetic, in perceperea gustului, la cicatrizarea ranilor si la dezvoltarea fatului. Acesta intervine si in reglarea hormonilor sexuali si tiroidieni. La nivelul pancreasului, acesta participa la sinteza si la secretia insulinei.
· Quinoa scade riscul de aparitie a alergiilor
Acest beneficiu este adus in special persoanelor care au avut deja reactii alergice alimentare si cauta alternative. Potentialul alergen scazut al semintelor de quinoa, in combinatie cu proprietatea de a se digera usor, a facut din quinoa un aliment cu interes deosebit in alimentatia copiilor.
Articol preluat de aici.