Cele mai bune 10 alimente pentru post
PrinteazaCa sa te hranesti corect si sa ai energie in timpul Postului, afla care sunt cele mai bune alimente recomandate de medicii specialisti, inclusiv ce inseamna “o portie” la fiecare dintre ele.
- Pastele fainoase ar trebui alese cele din faina integrala. Sunt o sursa buna de energie, se prepara usor si aduc un aport important de fibre.
Porţia: 40-50 g (inainte de fierbere). Se pot combina cu un sos de legume.
- Varza are extrem de puţine calorii, insa aduce o cantitate importanta de vitamine si minerale. Se consuma cruda sau gatita.
Porţia: 500 g. Poate fi combinata cu orice altceva.
- Salata verde are foarte putine calorii, insa aduce fibre si minerale, contribuind la sanatatea tubului digestiv.
Porţia: 250 g. Se consuma proaspata, impreuna cu alte cruditati.
- Semintele si alunele sunt surse foarte bune de grasimi si proteine. Au minerale si vitamine din clasa B si vitamina E.
Porţia: 50 g. Se consuma crude.
- Merele sunt o sursă importanta de carbohidrati, fibre si vitamine – A, C, E.
Porţia: 300-400 g. Se consuma crude sau sub forma de suc.
- Fasolea boabe aduce in corp proteine, fibre si fier. Este satioasa si gustoasa.
Porţia: 150 g. Poate fi combinata cu salata verde sau muraturi.
- Maslinele contin saruri minerale (fosfor, potasiu, magneziu) si vitamine. Au in compozitie acizi grasi nesaturati, utili pentru sanatate.
Porţia: 100 g. Se consuma crude sau sub forma de ulei de masline.
- Ciupercile sunt o sursa buna de proteine, fara a aduce grasimi. De asemenea, au o cantitate mare de vitamine din clasa B.
Porţia: 300 g. Pot fi gatite cu alte legume.
- Rosiile au un continut mare de antioxidanti: licope si betacaroten, de asemenea, multa vitamina C.
Porţia: 200 g. Pot fi consumate crude sau ca supa.
- Sfecla rosie contine potasiu, magneziu, fier, iod, cupru, vitaminele A, C şi B6 si e o sursa naturala de zahar. Se consuma fiarta sau stoarsa ca suc.
Porţia: 200-300 g.
MANCAREA DIVERSIFICATA ESTE ESENŢIALA
Trebuie sa avem grija ca tot ceea ce consumam sa fie divers. Mai precis, sa mancam din toate legumele si fructele disponibile, astfel incat sa ne asiguram toata gama de minerale si vitamine. In aceasta perioada, aportul de proteine este redus, prin eliminarea produselor de origine animala, de aceea este bine sa consumam frecvent fasole, soia, linte, mazare, ciuperci, care au un continut mai mare de proteine.
De asemenea, nu trebuie sa consumam in exces uleiuri si margarina, pentru ca in combinatie cu carbohidratii din restul alimentelor de post s-ar putea sa ne aduca kilograme in plus. Si, nu in ultimul rand, sa evitam produsele de patiserie, prajiturile si dulciurile concentrate.
E bine de stit!
Si ce sa fac cu alimentele pentru post, eu nu tin post