Deserturi delicioase: tartă cu mere, budincă cu vişine, choux cu frişcă
PrinteazaPentru cei innebuniti dupa dulciuri va prezentam o serie de 3 retete simple si delicioase de desert.
Tarta cu mere
O reteta delicioasa de tarta cu mere, migdale, faina, sare, unt, galbenusuri, migdale, zahar pudra si scortisoara.
- 175 g faină
- 1 vârf cuţit sare
- 100 g unt
- 2 gălbenuşuri
- 4 mere
- 100 g migdale măcinate
- 50 g unt
- 125 g zahăr pudră
- 1 linguriţă praf de scorţişoară
- 75 g migdale
Mod de preparare:
Pui intr-un castron făina, sarea şi untul, amesteci cu mâna până obţii un aluat sfă- rămicios. Adaugi apoi gălbenuşurile bătute şi apă, atâta cât e necesar pentru a obţine un aluat moale
Frămânţi apoi pe planşeta presărată cu faină până devine omogen, după care îl dai la frigider pentru 30 de minute. II împărţi în două şi întinzi două foi de aluat. Una o aşezi într-o formă de tartă, cu fundul detaşabil şi o coci 10 minute la temperatură potrivită.
Intre timp, cureţi merele de coajă şi căsuţa seminţelor, le dai pe răzătoarea cu ochiuri mari, le storci de zeamă şi le căleşti împreună cu untul, zaîîarul şi scorţişoara, până când scade toată zeama rămasă în ele. Adaugi migdalele măcinate, amesteci şi iei de pe foc.
După ce se răcoresc, le torni în forma de tartă, acoperi cu cea de a doua foaie de aluat, decorezi cu migdalele tăiate în jumătăţi şi dai la cuptor pentru 45 de minute.
Budinca de vanilie cu visine
O reteta delicioasa de budinca de vanilie cu visine, unt, faina, oua, baton de vanilie, lapte, zahar si scortisoara.
- 50 g unt
- 60 g făină
- 3 ouă
- 1/2 baton de vanilie
- 3/4 pahar de lapte
- 800 g vişine
- 100 g zahăr
- puţină scorţişoară
- 1/2 lingură făină
- 2 ouă
- unt pentru uns forma
Mod de preparare:
Se spală vişinele, se scot sâmburii şi se storc. Se pun pe foc cu 100 g zahăr şi se fierb până scade zeama. într-un vas, se pune pe foc laptele cu untul, 50 g făină, zahăr şi vanilie. Se amestecă continuu cu telul până începe să fiarbă, se ia de pe foc, se adaugă 3 gălbenuşuri şi restul de 10 g făină, apoi se amestecă bine.
Albuşurile se bat spumă tare şi se încorporează în budincă, apoi se adaugă vişinele fierte şi 1/2 linguriţă de făină. Se unge bine cu unt o formă de budincă, se toarnă compoziţia şi se dă la cuptor în bain mărie, circa 35 de minute.
Când este gata, se scoate din cuptor, se lasă câteva minute să se odihnească, apoi se răstoarnă pe un platou. Separat se poate servi sos de vanilie.
Choux cu frisca si dulceata
O reteta delicioasa de choux cu frisca, faina, oua, apa, ulei, frisca, zahar vanilat, dulceata si menta.
- 125 g făină
- 3 ouă
- 200 ml apă
- 75 ml ulei
Ingrediente umplutură:
- 400 g frişcă
- 1-2 plicuri zahăr vanilat
- dulceaţă de fructe de pădure
- 3 frunzuliţe de mentă
Mod de preparare:
Se pune într-o cratiţă mai mică apa şi uleiul şi un praf de sare şi, când încep să fiarbă, se trage cratiţa pe marginea aragazului şi se toarnă făina cernută, toată odată, şi se amestecă repede, cu o lingură de lemn.Când pasta nu mai are niciun cocoloş, se lasă să se răcească.
După ce s-a răcit, se pun ouăle, unul câte unul, amestecându-se cu lingura de lemn. Se dă drumul la cuptor la o temperatură de 120 °C şi se toarnă cu un poş cojile de choux-uri, sub formă de gogoşele, care se bagă în cuptorul bine încins.
Intre timp, se pregăteşte frişca, se bate cu mixerul şi, pentru o aromă specială, se adaugă 1-2 picături de esenţă de vanilie. După ce s-au copt cojile de choux-uri, se scot din cuptor, se lasă să se răcească la temperatura camerei şi se crestează cu un cuţit pe mijloc, doar cât să intre frişca.
Se umplu cu frişcă, se pudrează cu zahăr şi se servesc cu dulceaţă de fructe de pădure şi frunzuliţe de mentă.
Poftă bună!