Placinta cu umplutura de nuci
PrinteazaPlacinta cu umplutura de nuci din: faina, zahar fin, unt, ou, sare, zahar, apa, nuci tocate, frisca si miere.
Ingrediente:
Foaie:
- 300 g făină
- 150 g zahăr fin
- 150 g unt
- 1 ou
- 1 praf sare
Umplutură:
- 300 g zahăr
- 50 ml apă
- 250 g nuci tocate
- 200 ml frişcă lichidă
- 1 linguriţă miere
Mod de preparare:
Se aşează într-un castron făina, untul tăiat cuburi şi sarea; se frământă un aluat sfărâmicios, cu vârfurile degetelor.
Se adaugă zahăr şi ou şi se frământă un aluat omogen; se înfăşoară în folie şi se lasă la frigider cca 30 min.
Se topeşte zahărul cu 50 ml apă, într-o cratiţă cu pereţi groşi. Se lasă să se caramelizeze la foc moale.
Se ia de pe foc; se adaugă frişcă, miere şi apoi nuci. Se lasă să se răcorească.
Se împarte aluatul în trei: două părţi mari, egale şi una mai mică.
Din primele două se întinde câte o foaie rotundă; una se aşază pe fundul unei forme de tartă.
Din partea mică de aluat se întinde o fâşie care va fi marginea plăcintei.
Se aşază umplutura, se acoperă cu a doua foaie şi se înţeapă în mai multe locuri cu furculiţa.
Se coace 10 min în cuptorul încins la 220 °C, apoi temperatura se reduce la 180 °C şi se mai coace 30 min.
Se lasă să se răcească şi se serveşte cu frişcă.
Placinta cu umplutura de nuci
Pofta buna!