Pui cu bacon, ciuperci si telina
PrinteazaPui cu bacon, ciuperci si telina din: ulei de masline, pui, bacon, ceapa, morcovi, telina apio, ciuperci, faina, vin alb, supa de pui, frunze de dafin, smantana, mustar cu hrean, tarhon, patrunjel, bagheta.
- 2 linguri ulei de masline
- 2 pui intregi (de cate 1,5-2 kg) fiecare transat in 8 bucati
- 300 g bacon afumat, tocat
- 2 cepe, tocate fin
- 2 morcovi, tocati fin
- 2 tulpini de telina Apio, tocate fin
- 500 g ciuperci champignon, taiate in sferturi
- 4 linguri de faina
- 500 ml de vin alb
- 1,5 l supa de pui
- 5 fire de cimbru
- 2 frunze de dafin
- 150 ml de smantana pentru gatit
- 2 linguri de mustar cu hrean
- 1 pachet mic de frunze de tarhon tocate
crutoane:
- 1 legatura mare de patrunjel, frunzele tocate fin, iar tulpinile pastrate pentru pui
- 100 ml ulei de masline
- 1 bagheta, taiata in felii rotunde
Mod de preparare:
Incinge uleiul în cel mai mare vas de fontă pe care-l ai sau într-o oală adâncă.
Asezonează puiul şi rumeneşte-l în tranşe. Transferă carnea pe o farfurie. Dă focul mai mic şi adaugă baconul în vas.
Prăjeşte-l până devine crocant, apoi pune-l deoparte, lângă pui.
Adaugă ceapa, morcovii şi ţelina în vas, adunând orice urmă de bacon rămasă, cu ajutorul unei linguri de lemn.
Găteşte legumele la foc mic până se înmoaie şi îşi schimbă culoarea.
Adaugă ciupercile şi continuă să găteşti legumele 4-5 minute, încorporează făina, apoi adaugă vinul şi supa şi dă totul în clocot. Dacă nu ai suficient loc pentru a pune din nou în vas puiul şi baconul, împarte sosul în două oale.
Leagă cimbrul, tulpinile de pătrunjel (din legătura folosită pentru crutoane) şi frunzele de dafin cu sfoară (în două legături, dacă a trebuit să împărţi sosul) şi adaugă ierburile în vas, împreună cu bucăţile de pui şi cele de bacon.
Dă mâncarea în clocot. Acoper-o şi las-o să fiarbă 1 oră şi 15 minute, până când carnea se frăgezeşte şi se desprinde uşor de os.
Scoate cu grijă carnea şi acoper-o cu folie de aluminiu pentru a se menţine caldă. Aruncă ierburile.
Dă focul mai tare şi fierbe sosul până scade la jumătate. Intre timp, ocupă-te de crutoane. încinge cuptorul la 220°C.
Intr-un bol mic, amestecă frunzele de pătrunjel, uleiul, sare şi piper din abundenţă. înmoaie fiecare felie, pe o parte, în acest amestec, apoi aşaz-o într-o tavă cu partea cu ierburi în jos.
Dă pâinea la cuptor 15-20 de minute, cât să devină aurie. 6 încorporează în sos smântână, muştarul şi tarhonul şi asezonează-l după gust.
Transferă puiul în sos şi încălzeşte-l bine. Serveşte mâncarea cu crutoane şi cu legume.
Pui cu bacon, ciuperci si telina
Pofta buna!