Rulada cu nuca si cacao
PrinteazaRulada cu nuca si cacao din: faina, lapte, oua, zahar, sare, drojdie, unt, nuca, albus, cacao, stafide, portocala confiata.
- 1 kg de făină albă
- 500ml de lapte
- 2 ouă
- 250g de zahăr
- 3 linguriţe de sare neiodată
- 30g de drojdie proaspătă
- 100gr de unt la temperatura camerei, tăiat cubuleţe (nu foarte moale)
Ingrediente pentru umplutura:
- 250g miez de nucă, proaspăt măcinat
- 250g de zahăr
- 150g de albuş bătut
- 40g de cacao
- stafide, după gust
- portocală confiată, tăiată în cubuleţe, după gust
Mod de preparare:
Pentru aluat, amestecă toate ingredientele într-un bol încăpător, cu excepţia untului, apoi frământă-le timp de 10 minute sau până când obţii un aluat fin şi elastic. Adaugă untul, frământând până când şi acesta se încorporează bine. Acoperă bolul şi lasă aluatul la crescut timp de 1 oră.
Imparte-l în bucăţi de 600 de grame, din care modelează câte o minge, apoi lasă-le la frigider timp de 1 oră, acoperite. Intinde fiecare bucată de aluat în formă dreptunghiulară, grosime aproximativă de 0,5 cm. Păstrează la frigider până prepari umplutura.
Pentru umplutură, bate albuşurile până devin ţepene, apoi încorporează restul ingredientelor, având grijă ca amestecul să fie omogen.
Intinde tot aluatul pe suprafaţa de lucru pentru a forma un dreptunghi. Pune pe el 200g de umplutură, presară stafide şi cubuleţe de portocală confiată. Rulează-l strâns, cu atenţie să nu existe goluri de aer. Unge cu unt o tavă de chec cu dimensiunile 24 cmX10 cm.
Taie rulada în 3 bucăţi egale şi aşază fiecare bucată pe lateral (cu partea tăiată în sus), în forma pregătită. Lasă-le la crescut într-un loc mai călduţ (25°C), timp de 1 oră şi jumătate – două ore.
Dă rulada la cuptorul preîncălzit la 180°C timp de 10 minute, apoi micşorează temperatura până la 165°C şi mai ţine-o aproximativ 30 de minute.
Pofta buna!