Salate: Salata dobrogeana
PrinteazaO salata dobrogeana cu: rosii, ardei gras, castraveti, ceapa, salata verde, telemea de oi, vin alb, sare, sos de maioneza, oua, smantana, sare, cimbru, tarhon.
Ingrediente:
- 3 roşii mari
- 2 ardei graşi
- 3 castraveţi medii
- 1 ceapă
- 1 salată verde
- 100 g telemea de oi
- 1 ceşcuţă vin alb
- sare
- 1 ceaşcă sos maioneză cu măsline
Ingrediente sos:
- 2 ouă fierte
- 2 linguri de smântână
- câteva măsline negre
- sare
- cimbru
- tarhon
Mod de preparare:
Ceapa, curăţată, se taie felioare şi se pune într-un castron; castraveţii, curăţaţi de coajă, tăiaţi felii, se adaugă peste ceapă; roşiile se spală, se taie felii potrivite, iar ardeii se taie fideluţă. Se amestecă toate legumele şi se lasă la rece până la servire.
Sosul din maioneză cu măsline se prepară astfel: ouăle se cojesc, albuşurile se toacă mărunt, iar gălbenuşurile se freacă împreună cu smântână până se obţine un sos alifios, care se amestecă împreună cu măslinele tocate mărunt.
Se adaugă vinul, zeama de lămâie, sare, cimbru şi tarhon. Când sosul este gata, se amestecă împreună cu albuşurile tocate. înainte de servire, salata se amestecă împreună cu sosul, se pune pe o salatieră şi se presară cu telemea de oi, rasă.
Pofta buna!