Spumă de ricotta
PrinteazaSpuma de ricotta din: ricotta de oaie, frisca, zahar tos, galbenus, fructe confiate, foi de gelatina, capsune, zahar pudra, zeama de lamaie si fire de menta.
Ingrediente:
- 350 g ricotta de oaie foarte proaspătă
- 3,5 dl frişcă lichidă, proaspătă
- 100 g zahăr tos
- 70 g gălbenuş
- 140 g fructe confiate, mixte
- 12 g foi de gelatină
- 200 g căpşune proaspete
- 2 linguri de zahăr pudră
- 1 lingură de zeamă de lămâie
- 4 fire de mentă
Mod de preparare:
Puneţi zahărul tos într-o crăticioară, adăugaţi 0,3 dl de apă şi fierbeţi fără să amestecaţi, până siropul ajunge la 121°C, măsurat cu termometrul special pentru caramel. Bateţi gălbenuşurile cu un tel (mai bine în robot) şi încorporaţi siropul fierbinte puţin câte puţin, bătând foarte repede, să nu cristalizeze zahărul.
Lăsaţi să se răcească, apoi adăugaţi ricotta şi fructele confiate tăiate cubuleţe. Intr-o oală mică, încălziţi 5 linguri de frişcă lichidă şi topiţi foile de gelatină în prealabil înmuiate şi stoarse.
Puneţi totul peste compoziţia cu ricotta, după aceea încorporaţi frişca lichidă rămasă şi bătută cât să nu fie foarte densă. Turnaţi desertul în vase individuale cu forma dorită şi lăsaţi să se întărească în frigider.
Mixaţi jumătate din cantitatea de căpşune cu o lingură plină cu zahăr pudră şi cu zeama de lămâie. Treceţi compoziţia prin sită. Scoateţi spuma din forme, aşezaţi-o în centrul farfuriilor de desert, adăugaţi sosul de căpşune şi ornaţi cu felii din căpşunele rămase, cu mentă şi, dacă vreţi, cu vafe.
Spumă de ricotta
Pofta bună!