Tartă cu nuci şi caramel
PrinteazaTartă cu nuci şi caramel din: faina, unt, zahar, galbenus, smantana si miez de nuca.
- 175 g de faina, plus extra pentru prasarat
- 85 g de unt, taiat cubulete
- 50 g zahar
- 1 galbenus
pentru umplutura:
- 200 g de zahar
- 100 g de unt, taiat cubulete
- 200 ml de smantana pentru frisca
- 200 g miez de nuca
Mod de preparare:
Pentru aluat, incinge cuptorul la 190/gaz5. Amesteca intr-un robot faina, untul si zaharul pana se formeaza o compozitie sfaramicioasa. Incorporeaza galbenusul si 1-2 linguri de apa rece, apoi mixeaza pana obtii un aluat ferm.
Pregateste o forma de tarta cu diametrul de 24 cm. Framanta putin aluatul pe o suprafata presarata cu faina, apoi intinde-l cu sucitorul astfel incat sa aiba diametru cu 5 cm mai mare decat forma.
Asaza-l in forma si preseaza-l cu degetele. Nu taia aluatul in exces. Acopera tava cu hartie de copt, pune deasupra boabele de fasole si da-o la frigider 10 minute.
Apoi coace la orb 10 minute, indeparteaza hartie si fasolea si mai da la cuptor 5 minute.
Pentru umpltura, pune zaharul si 3 linguri de apa intr-o cratita. Incalzeste la foc mic, amestecand pentru a dizolva zaharul.
Apoi da focul mai mare si fierbe siropul pana cand capata o culoare de caramel. Ia cratita de pe foc si incorporeaza untul, amestecand incontinuu.
Toarna smantana pentru frisca si readu cratita la flacara, mixand pana obtii un sos gros si omogen, apoi incorporeaza nucile.
Umple aluatul de tarta cu amestecul de nuci si niveleaza cu o furculita. Mai da la cuptor 8-10 minute. Lasa tarta sa se raceasca 10 minute inainte sa o servesti.
Tartă cu nuci şi caramel
Pofta buna!
Nu ma omor dupa tarta asta!