Lin rasol (varianta)
PrinteazaLin rasol
- 1,500 kg peşte
- 1 lămîie
- 1 ceapă
- zarzavat de supă
- 5-6 cartofi
- măsline
- sare
- oiper (boabe)
Mod de preparare:
Alegem lin mare de rîu (nu de baltă), cu solzii galbeni. Linul de baltă bate în negru. Opărim linul cu apă clocotită, însă puţin răcorită, ca să nu se ia pieliţa peştelui. Scoatem imediat peştele şi-1 punem în alt vas, răcorindu-1 cu apă rece.
Apoi, pe un fund de lemn. îl radem cu un cuţit, cu atenţie să nu rupem pieliţa. Scoatem apoi intestinele şi urechile şi spălăm peştii în apă rece. Ungem cu lămîie pe din afară şi pe dinăuntru, şi presărăm puţină sare.
Pregătim zeamă de zarzavat în vasul special de peşte, atît cît să acopere peştele. Tăiem morcovul în lung, in felii subţiri (fiecare morcov în 4-5 felii), de asemenea şi pătrunjelul. Ceapa o tăiem în felii rotunde.
Adăugăm boabe de piper şi lăsăm zarzavatul să fiarbă piuă se moaie complet, punem linul, acoperim şl lăsăm să undească (să fiarbă încet). Peştele este fiert cînd aripioara de pe spinare se desprinde uşor.
Luăm vasul de pe foc şi îl lăsăm acoperit, să stea peştele în zeama lui, ca să-1 pătrundă dulceaţa zarzavatului. Luăm peştele cu o lingură şi cu o lopă- ţică, îl ridicăm şi îl punem pe o farfurie. Putem scoate şi puţină zeamă (după dorinţă). în zeama rămasă, strecurată, fierbem cartofii.
Garnisim peştele cu cartofii tăiaţi felii, cu morcovi, măsline şi feliuţe de lămîie. Apoi îl ducem la rece.
Pofta buna!