Cremsnit cu vanilie
PrinteazaCremsnit cu vanilie din: aluat, fulgi de migdale, zahar pudra, foid e gelatina, lapte integral, smantana, pastaie de vanilie, amidon, galbenusuri si zahar.
- 500 g aluat de foitaj
- 500 g fulgi de migdale
- 3 linguri de zahar pudra, pesntru presarat, plus extra pentru servit
pentru crema:
- 8 foi de gelatina
- 750 ml de lapte integral
- 250 de smantana pentru frisca
- 1 pastaie de vanilie, crestata pe lungime
- 100 g amidon
- 3 galbenusuri
- 140 g zahar
Mod de preparare:
Incinge cuptorul la 200°C. întinde jumătate de aluatul de foitaj până obţii un pătrat cu latura de 25cm şi aşază-l pe o hârtie de copt. Presară peste el fulgii de migdale şi presează-i cu grijă, apoi presară jumătate din cantitatea de zahăr pudră şi întinde peste aluat o altă bucată de hârtie de copt.
Pune totul într-o tavă şi aşază deasupra o a doua tavă, ca un sandvici. Aşază o greutate termorezistentă (un vas sau câteva vase mai mici) deasupra, dă totul la cuptor timp de 5 minute, până când aluatul se rumeneşte şi devine crocant.
Când e gata, scoate-l din cuptor şi* lasă-l să se răcească. Repetă acest pas cu aluatul rămas. Lasă-l şi pe acesta să se răcească. Pune gelatina la înmuiat într-un bol cu apă rece, apoi pune toate celelalte ingrediente într-o cratiţă.
Dă focul mic şi amestecă încontinuu, apoi creşte treptat focul până când crema aproape atinge punctul de fierbere. Amestecă chiar dacă vei observa cocoloaşe, până când obţii o cremă groasă şi omogenă.
Ia cratiţa de pe foc şi îndepărtează păstaia de vanilie. Stoarce gelatina de apă şi încorporeaz-o în cremă, amestecând până se dizolvă complet. Tapetează cu hârtie de copt o tavă pătrată cu latura de 20cm.
Foloseşte un cuţit ascuţit şi o riglă pentru a decupa aluatul sub formă de pătrat cu latura de 20cm şi aşază-l ca să încapă în tavă, cu fulgii de migdale în jos. Pregăteşte şi cel de-al doilea aluat la fel. Peste baza de aluat, toarnă crema şi întinde-o uniform. Imparte blatul de deasupra în 8 dreptunghiuri cu dimensiunile de 10x15cm.
Apoi aşază bucăţile peste crema de vanilie, cu fulgii de migdale în sus. Apasă uşor pentru a le lipi, dar fără să le rupi. Apoi acoperă-le şi dă-le la rece timp de 4 ore sau, cel mai bine, peste noapte. Inainte de servire, taie prăjiturile acolo unde partea de sus este deja tăiată. Pudrează-le cu zahăr şi serveşte-le.
Cremsnit cu vanilie
Pofta buna!
Bun cremsnit-ul asta