Calcan cu legume si sos
PrinteazaCalcan cu legume si sos din: calcan, morcovi, ceapa rosie, telina cu frunze, ardei iute, seminte de in, lamai, cimbru, patrunjel, vin alb, unt, apa, galbenusuri, sare, piper, ulei si boia dulce.
- un calcan mare
- 3 morcovi
- 3 cepe rosii
- o telina cu frunze
- un ardei iute
- o lingura cu seminte de in
- doua lamai
- 5 g cimbru
- o legatura patrunjel
- 200 ml vin alb
- 200 g unt
- 80 ml unt
- 80 ml apa
- 3 galbenusuri
- sare
- piper
- ulei
- boia dulce
Mod de preparare:
Intr-o oală se amestecă gălbenuşurile cu apa, o lingură cu suc de lămâie, sare, piper şi 175 g unt topit. Se adaugă ardeiul iute tocat, se pune totul la fiert la bain-marie până se îngroaşă, apoi se toarnă într-un bol şi se păstrează la cald. Calcanul se eviscerează, se taie bucăţi, si spală, se scurge de apă şi se unge cu ulei.
Se condimentează, se aşază pe o tavă, se toarnă vinul, puţină apă, cimbru şi pătrunjel tocat. Se pun felii de lămâie pe fiecare bucată, se introduc în cuptorul încins şi se coc la foc mediu 25-30 de minute.
Morcovii, ţelina şi ceapa se curăţă, se spală, se taie fâşii sau felii subţiri, se călesc în restul de unt cu puţin ulei, se condimentează, se adaugă puţină apă, seminţele de in şi se lasă să se evapore apa. Se scot pe un platou alături de peşte, se presară cu verdeaţă şi se servesc cu sosul cald. Ca sa-i schimbe culoarea dar si gustul, la sos se mai poate adauga si boia dulce.
Calcan cu legume si sos
Pofta buna!