Chiftele de dovlecei
PrinteazaO reteta delicioasa de chiftelute cu:dovlecei, ou, piper alb, faina, ardei iute rosu, menta, lamaie, parmezan, sare, ulei de masline, chimion.
Ingrediente:
- 4 dovlecei
- un ou
- o linguriţă cu piper alb
- o lingură cu vârf cu făină cernută
- un ardei iute roşu curăţat de seminţe şi tocat mărunt
- frunzele tocate de la o legătură de mentă proaspătă
- lămâie curăţată de coajă şi tăiată în sferturi
- o mână bună cu parmezan proaspăt ras
- sare de mare
- ulei de măsline
- o jumătate de linguriţă cu chimion
Mod de preparare:
Indepărtaţi capetele dovleceilor şi tăiaţi-i în sferturi, pe lungime, înlăturaţi mijlocul alb şi pufos cu ajutorul unui cuţit. Apoi tăiaţi dovleceii beţişoare, fără să vă faceţi prea multe griji cu privire la formă nu trebuie să fie perfect regulate.
Separaţi ouăle şi puneţi albuşurile într-un bol şi gălbenuşul în altul. Adăugaţi la gălbenuş beţişoare de dovlecei, piper alb, făina, ardeiul iute, menta, coaja de lămâie şi parmezanul, apoi amestecaţi cu mâinile.
Nu vă sfiiţi, puteţi chiar să stoarceţi bine amestecul. Bateţi albuşul spumă cu un praf de sare (dacă e prin preajmă cineva care se plictiseşte, rugaţi-l să vă ajute), apoi încorporaţi-l uşor în amestecul de dovlecei.
A sosit momentul să modelaţi chiftelele; puteţi să faceţi doar una, mare, de circa un centimetru grosime, sau mai multe chiftele mici, pe care le veţi prăji pe rând în două tigăi non-aderente. Turnaţi în cele două tigăi ulei de măsline din belşug şi puneţi în fiecare câte cinci-şase grămăjoare din amestecul de dovlecei.
Presăraţi-le cu chimion şi prăjiţi-le la foc mijlociu, circa două minute şi jumătate pe fiecare parte, până când se rumenesc.
Când chiftelele s-au rumenit pe ambele părţi, serviţi-le la masă pe un platou, decorat cu sfertul de lămâie.
Pofta buna!