Placinta de peste cu crusta de cartofi

Printeaza

Placinta de peste cu crusta de cartofi din: cartofi, nucsoara, smantana, unt, galbenusuri, ceapa, seminte de fenicul, anason, vermut, supa de peste, smantana, file de pastrav afumat, file de cod, file de somon, mazare, oua, patrunjel, marar si zeama de lamaie.

 

Ingredinete:

  • 1 kg de cartofi, taiati in bucati mari
  • 1 praf de nucsoara macinata
  • 175 ml de smantana pentru gatit
  • 75 g de unt, plus un strop extra pentru pus deasupra
  • 6 galbenusuri

pentru sos:

  • 1 cuulet de unt
  • 2 salote sau cepe mici, tocate marunt
  • 1/2 lingurita seminte de fenicul, usor zdrobit
  • 1 stea de anason
  • 300 ml de vermut
  • 300 ml supa de peste sau de legume
  • 300 ml de smantana pentru gatit

pentru umplutura:

  • 200 g file de pastrav afumat, fara piele, dezosat si taiat in bucati de 3 cm
  • 200 g file de cod, fara piele, dezosat si taiat in bucati de 3 cm
  • 200 g file de somon, fara piele, dezosat si taiat in bucati de 3 cm
  • 140 g de mazare decongelata
  • 4 oua, bine fierte si tocate
  • 1 legatura mica de patrunjel, tocat
  • 1 legatura mica de marar, tocat
  • zeama de la 1/2 lamaie

 

Mod de preparare:

Fierbe cartofii 10-15 minute, până se înmoaie. Scurge apa şi pasează-i împreună cu nucşoara, smântână, untul, puţină sare şi piper.

Lasă amestecul să se răcească puţin, apoi încorporează gălbenuşurile şi pune-l la rece până când îl foloseşti.

Cât timp fierb cartofii, prepară sosul, încălzeşte untul într-o cratiţă mare.

Adaugă şalotele, seminţele de fenicul şi anasonul şi căleşte-le circa 5 minute, până şalotele se înmoaie.

Adaugă vermutul, dă-l în clocot şi lasă-l să scadă, până devine ca o glazură siropoasă – operaţiunea va dura 10-15 minute.

Toarnă supa de peşte şi lasă totul să fiarbă până ce lichidul scade la jumătate.

Adaugă smântână şi mai lasă sosul pe foc încă 2 minute, apoi strecoară-l şi toarnă-l la loc în cratiţă.

Incinge cuptorul la 200°C. Adaugă bucăţile de peşte în sosul preparat şi lasă-le să fiarbă 2 minute.

Incorporează mazărea, ouăle fierte şi ierburile, asezonează şi adaugă puţină zeamă de lămâie.

Toarnă sosul cu peşte în vase individuale sau într-un singur vas mare.

Pune deasupra piureul de cartofi fie cu ajutorul unui poş cu un dui în formă de stea, fie cu ajutorul unei simple linguri (în acest caz, trece o furculiţă pe deasupra piureului pentru a forma nişte valuri crestate).

Presară puţin unt deasupra, apoi dă totul la cuptor 15 minute, în cazul vaselor mici, sau 30 minute, în cazul celui mare, până când piureul devine auriu, iar sosul bolboroseşte.

Placinta de peste cu crusta de cartofi

Placinta_de_peste_cu_crusta_de_cartofi

 

Pofta buna!

1 comentariu

  1. Imi place placinta asta

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.