Pilaf de dovlecei
PrinteazaPilaf de dovlecei
- 3 dovlecei
- 3 linguri unt (sau altă grăsime)
- 250 g orez
- 1 ceapă
- 1/2 lingură făină
- 250 g smîntînă
- 1 pahar lapte
- 1 legătură mărar
- 1 legătură pătrunjel
- sare
- piper
Mod de preparare:
Alegem dovlecei tineri, proaspeţi. Ii curăţăm de coajă, îi opărim cu apă clocotită şi îi tăiem în feliuţe potrivite, .cît o muchie de cuţit. Ii spălăm cu apă rece şi îi punem pe sită să se scurgă, apoi pe un şervet curat. încingem bine grăsimea într-o tigaie şi punem dovleceii să se moaie puţin, pînă pierd gustul de crud. Ii scoatem pe o farfurie.
Alegem orezul şi îl spălăm bine pînă ce iese apa limpede. Apoi îl opărim cu apă clocotită 10 minute. Scurgem orezul într-o strecurătoare şi îl dăm puţin la cuptor să se usuce.
Incingem într-o cratiţă o bucată de unt sau altă grăsime, punem orezul şi îl amestecăm cu o lingură de lemn pînă ce îşi schimbă uşor culoarea (să nu se rumenească), adăugăm ceapă puţin prăjită. Stingem cu două ceşti de apă fiartă sau cu zeamă de carne şi punem sarea. Acoperim pilaful cu un capac şi îl dăm Ia cuptor sau îl lăsăm pe marginea aragazului să fiarbă încet.
Cînd orezul este gata, ungem cu unt o cratiţă, sau o formă ovală, punem un rînd de orez şi un rînd de dovlecei, pînă sus, ultimul rînd fiind de orez. Apoi topim într-o crăticioară o lingură de unt, adăugăm făină, stingem rintaşul cu smîntînă şi turnăm peste orez. Putem clăti crăticioara cu lapte pe care îl turnăm de asemenea peste pilaf. In sfîrşit dăm cratiţa sau forma la cuptor 10 minute, acoperită. Cînd orezul s-a umflat, ridicăm capacul pentru ca pilaful să capete faţă.
Servim fierbinte, în vasul în care am pregătit pilaful, cu mărar şi cu pătrunjel tocat, presărat deasupra.
Pofta buna!