Meniu pentru sarbatorile Pascale
Printeaza
Meniu pentru masa de Paşte:
Ciorba de miel cu smantana, bors si legume
Ciorba de miel cu smantana si bors din: carne de miel, morcov, telina, albitura, ardei gras, ceapa, oua, smantana, lesutean si bors.
Ingrediente:
- 500 gr carne de miel
- 1 morcov
- 1 telina
- 1 albitura
- 1 ardei gras rosu
- 2 cepe
- 3 oua
- 300 gr smantana
- 1 legatura leustean
- 1 litru de bors
Mod de preparare:
Se pune carnea la fiert cu putina sare. Prima apa se arunca, dupa care se lasa sa fiarba pana apa devine laptoasa si carnea se desprinde usor de pe oase. Cand e aproape fiarta se adauga zarzavaturile tocate marunt, borsul si sarea dupa gust.
La sfarsit se toaca marunt legatura de leustean. Ciorba se lasa cam 1 ora si jumate sa se raceasca dupa care se drege cu oua si smantana exact ca ciorba de burta. Cand se serveste ciorba se mai poate adauga in farfurie smantana si sa nu lipseasca adreiul iute.
Ciorba de miel cu smantana si bors
Costite de miel cu boia iute, rozmarin si cimbru
Costite de miel cu boia iute, rozmarin si cimbru din: costite de miel, ulei, sare, piper, cimbru, rozmarin, boai iute, piper, usturoi, vin si frunze de leustean.
Ingrediente:
- 1.5 kg costiţe miel
- 3-4 linguri ulei
- sare
- piper
- cimbru
- rozmarin
- boia iute
- piper roşu şi alb zdrobit
- 1 căpăţână de usturoi sau o legătură usturoi proaspăt
- 1 cana vin alb demisec
- frunze leuştean
Mod de preparare:
Se spală costiţele într-un jet de apă şi se lasă să se scurgă 10 minute în tavă. Între timp, rozmarinul şi cimbrişorul se toacă mărunt şi se amestecă cu sarea, piperul şi boiaua şi se presară pe costiţe.
Separat, se curăţă usturoiul, se toacă mărunt şi se presară peste costiţele de miel, se toarnă uleiul şi vinul şi câteva linguri de apă, se acoperă cu un capac sau cu o folie de aluminiu şi se lasă 1-2 ore în frigider.
Se scoate tava din frigider şi se bagă în cuptorul încins şi, din când în când, se stropesc costiţele cu zeama pe care au lăsat-o în tavă. După ce s-au pătruns, se ia capacul şi se lasă să se rumenească vreo câteva minute.
Costiţele se servesc ornate cu verdeaţă proaspăt tocată şi diverse garnituri. Cea mai potrivită garnitură este piureul de ştevie sau de spanac.
Costite de miel cu boia iute, rozmarin si cimbru
Tocanita de miel cu cartofi
Tocanita de miel cu cartofi din: carne de miel, papaya verde, pudra de scortisoara, cadamom, pudra de chili, usturoi, piper, semine de fenicul, sare, seminte de fenicul, condiment hing, pudra de ghimbir, unt ghee, iaurt, zahar, ulei si cartofi.
Ingrediente pentru marinata:
- 500g carne de miel, taiata bucati
- 1/4 lingurita papaya verde
- 1/4 lingurita pudra de scortisoara
- 1/4 lingurita cardamom verde maruntit
- 1/4 lingurita cardamom negru maruntit
- 1/4 lingurita pudra de chili rosu
- 1/4 lingurita usturoi, tocat
- 1/4 lingurita piper negru
- 1/4 lingurita seminte de fenicul
- Sare dupa gust
Ingrediente pentru sos:
- 2 lingurite cardamom verde
- 2 lingurite cardamom negru
- 1 lingurita scortisoara
- 2 catei de usturoi
- piper negru
- 1/2 lingurita semințe de fenicul
- 1/2 lingurita Hing (condiment indian care inlocuieste praful de ceapa si usturoi)
- 1/2 lingurita praf de ghimbir
- 2 lingurite ghee (unt topit, ingredient folosit in India)
- 1/2 lingurita pudra chili rosu
- 1/4 ceasca ratanjot (faina rosie, ingredient folosit in India)
- 1 ceasca iaurt
- 2 cani apa calda
- Sare dupa gust
- Zahar dupa gust
- 1/2 cana ulei
- 2 cartofi
Mod de preparare:
Spalati bine carnea de miel. Taiati cartofii in jumatate si prajiti cateva minute. Intr-o oala sub presiune, gatiti cartofii aproximativ 10 minute, adaugand 2 cani de apa. Transferati pe o farfurie si lasati deoparte. Combinati toate ingredientele pentru marinata si adaugati carnea de miel. Lasati la marinat pentru 2 ore.
Incalziti wok-ul si adaugati uleiul la foc mare. Reduceti focul la mediu si adaugati cardamom verde, cardamom negru, scortisoara, piper negru si seminte de fenicul. Adauga hing si carnea de miel marinata. Gatiti carnea de miel pana se caramelizeaza. Adaugati pudra de ghimbir. Adaugati pudra de chili si amestecati bine.
Incorporati Ratanjot. Adaugati iaurtul si sare si zahar dupa gust. Acoperiti cu un capac si gatiti la foc mic timp de 5 minute. Se adauga cartofii si se mai gateste 2-3 minute. Adauga ghee si se mai gateste timp de 5-6 minute. Opriti focul. Serviti tocanita de miel cu cartofi calda.
Tocanita de miel cu cartofi
Pască de ciocolată
Pască de ciocolată din: faina, drojdie, galbenusuri, coaja de lamaie, lapte, zahar, unt, ciocolata, cacao, faina, oua, lapte dulce, zahar vanilat si unt.
Ingrediente:
- 1 kg faina
- 50 g drojdie
- 8 galbenusuri
- coaja rasa de la o lamaie
- 500 ml lapte dulce
- 300 g zahar
- 200 g unt
pentru umplutura:
- 100 g ciocolata
- 2 linguri cacao
- 2 linguri faina
- 4 oua
- 1 pahar lapte dulce
- 1 plic zahar vanilat
- 100 g unt
Mod de preparare:
In prealabil, pregăteşti o maia din drojdia frecată într-o cană cu 2 linguriţe de zahăr, până se lichefiază. Adaugi 2 linguri de lapte călduţ şi 2 linguri de făină, amesteci bine şi laşi maiaua la crescut. Cerni făina într-un castron mare şi faci în mijloc o adâncitură în care pui maiaua şi celelalte ingrediente pentru aluat.
Frămânţi bine aluatul, până obţii o cocă vârtoasă, pe care o laşi la crescut 1-1,5 oră. Intre timp, pregăteşti umplutura aşa: baţi ouăle cu zahărul pe foc mic, până se întăresc. Adaugi făina amestecată laptele călduţ, cacaua şi ciocolata, amestecând continuu, până obţii o cremă mai groasă.
O laşi la răcit, după care adaugi untul moale, frecând bine, până se încorporează. Aşezi aluatul dospit pe fundul şi marginile unei forme mai înalte, pe care ai tapetat-o în prealabil. Torni umplutura la mijloc şi introduci forma la cuptor. Când pasca s-a rumenit, o scoţi din cuptor, o laşi să se răcească şi o aşezi pe platou.
Pască de ciocolată
Pofta buna!