Meniu pentru sarbatorile Pascale

Printeaza

 

Meniu pentru masa de Paşte:

 

Retete_peste_Paste

 

Ciorba de miel cu smantana, bors si legume

 

Ciorba de miel cu smantana si bors din: carne de miel, morcov, telina, albitura, ardei gras, ceapa, oua, smantana, lesutean si bors.

Ingrediente:

  • 500 gr carne de miel
  • 1 morcov
  • 1 telina
  • 1 albitura
  • 1 ardei gras rosu
  • 2 cepe
  • 3 oua
  • 300 gr smantana
  • 1 legatura leustean
  • 1 litru de bors

 

Mod de preparare:

Se pune carnea la fiert cu putina sare. Prima apa se arunca, dupa care se lasa sa fiarba pana apa devine laptoasa si carnea se desprinde usor de pe oase. Cand e aproape fiarta se adauga zarzavaturile tocate marunt, borsul si sarea dupa gust.

La sfarsit se toaca marunt legatura de leustean. Ciorba se lasa cam 1 ora si jumate sa se raceasca dupa care se drege cu oua si smantana exact ca ciorba de burta. Cand se serveste ciorba se mai poate adauga in farfurie smantana si sa nu lipseasca adreiul iute.

 

Ciorba de miel cu smantana si bors

Ciorba_de_miel_cu_smantana_si_bors

Costite de miel cu boia iute, rozmarin si cimbru

 

Costite de miel cu boia iute, rozmarin si cimbru din: costite de miel, ulei, sare, piper, cimbru, rozmarin, boai iute, piper, usturoi, vin si frunze de leustean.

Ingrediente:

  • 1.5 kg costiţe miel
  • 3-4 linguri ulei
  •  sare
  •  piper
  •  cimbru
  •  rozmarin
  •  boia iute
  •  piper roşu şi alb zdrobit
  • 1 căpăţână de usturoi sau o legătură usturoi proaspăt
  • 1 cana vin alb demisec
  •  frunze leuştean

 

Mod de preparare:

Se spală costiţele într-un jet de apă şi se lasă să se scurgă 10 minute în tavă. Între timp, rozmarinul şi cimbrişorul se toacă mărunt şi se amestecă cu sarea, piperul şi boiaua şi se presară pe costiţe.

Separat, se curăţă usturoiul, se toacă mărunt şi se presară peste costiţele de miel, se toarnă uleiul şi vinul şi câteva linguri de apă, se acoperă cu un capac sau cu o folie de aluminiu şi se lasă 1-2 ore în frigider.

Se scoate tava din frigider şi se bagă în cuptorul încins şi, din când în când, se stropesc costiţele cu zeama pe care au lăsat-o în tavă. După ce s-au pătruns, se ia capacul şi se lasă să se rumenească vreo câteva minute.

Costiţele se servesc ornate cu verdeaţă proaspăt tocată şi diverse garnituri. Cea mai potrivită garnitură este piureul de ştevie sau de spanac.

 

Costite de miel cu boia iute, rozmarin si cimbru

Costite_de_miel_cu_boia_iute_rozmarin_si_cimbru

 

Tocanita de miel cu cartofi

 

Tocanita de miel cu cartofi din: carne de miel, papaya verde, pudra de scortisoara, cadamom, pudra de chili, usturoi, piper, semine de fenicul, sare, seminte de fenicul, condiment hing, pudra de ghimbir, unt ghee, iaurt, zahar, ulei si cartofi.

Ingrediente pentru marinata:

  • 500g carne de miel, taiata bucati
  • 1/4 lingurita papaya verde
  • 1/4 lingurita pudra de scortisoara
  • 1/4 lingurita cardamom verde maruntit
  • 1/4 lingurita cardamom negru maruntit
  • 1/4 lingurita pudra de chili rosu
  • 1/4 lingurita usturoi, tocat
  • 1/4 lingurita piper negru
  • 1/4 lingurita seminte de fenicul
  • Sare dupa gust

Ingrediente pentru sos:

  • 2 lingurite cardamom verde
  • 2 lingurite cardamom negru
  • 1 lingurita scortisoara
  • 2 catei de usturoi
  • piper negru
  • 1/2 lingurita semințe de fenicul
  • 1/2 lingurita Hing (condiment indian care inlocuieste praful de ceapa si usturoi)
  • 1/2 lingurita praf de ghimbir
  • 2 lingurite ghee (unt topit, ingredient folosit in India)
  • 1/2 lingurita pudra chili rosu
  • 1/4 ceasca ratanjot (faina rosie, ingredient folosit in India)
  • 1 ceasca iaurt
  • 2 cani apa calda
  • Sare dupa gust
  • Zahar dupa gust
  • 1/2 cana ulei
  • 2 cartofi

 

Mod de preparare:

Spalati bine carnea de miel. Taiati cartofii in jumatate si prajiti cateva minute. Intr-o oala sub presiune, gatiti cartofii aproximativ 10 minute, adaugand 2 cani de apa. Transferati pe o farfurie si lasati deoparte. Combinati toate ingredientele pentru marinata si adaugati carnea de miel. Lasati la marinat pentru 2 ore.

Incalziti wok-ul si adaugati uleiul la foc mare. Reduceti focul la mediu si adaugati cardamom verde, cardamom negru, scortisoara, piper negru si seminte de fenicul. Adauga hing si carnea de miel marinata. Gatiti carnea de miel pana se caramelizeaza. Adaugati pudra de ghimbir. Adaugati pudra de chili si amestecati bine.

Incorporati Ratanjot. Adaugati iaurtul si sare si zahar dupa gust. Acoperiti cu un capac si gatiti la foc mic timp de 5 minute. Se adauga cartofii si se mai gateste 2-3 minute. Adauga ghee si se mai gateste timp de 5-6 minute. Opriti focul. Serviti tocanita de miel cu cartofi calda.

 

Tocanita de miel cu cartofi

Tocanita_de_miel_cu_cartofi_10

Pască de ciocolată

 

Pască de ciocolată din: faina, drojdie, galbenusuri, coaja de lamaie, lapte, zahar, unt, ciocolata, cacao, faina, oua, lapte dulce, zahar vanilat si unt.

Ingrediente:

  • 1 kg faina
  • 50 g drojdie
  • 8 galbenusuri
  • coaja rasa de la o lamaie
  • 500 ml lapte dulce
  • 300 g zahar
  • 200 g unt

pentru umplutura:

  • 100 g ciocolata
  • 2 linguri cacao
  • 2 linguri faina
  • 4 oua
  • 1 pahar lapte dulce
  • 1 plic zahar vanilat
  • 100 g unt

 

Mod de preparare:

In prealabil, pregăteşti o maia din drojdia frecată într-o cană cu 2 linguriţe de zahăr, până se lichefiază. Adaugi 2 linguri de lapte călduţ şi 2 linguri de făină, amesteci bine şi laşi maiaua la crescut. Cerni făina într-un castron mare şi faci în mijloc o adâncitură în care pui maiaua şi celelalte ingrediente pentru aluat.

Frămânţi bine aluatul, până obţii o cocă vârtoasă, pe care o laşi la crescut 1-1,5 oră. Intre timp, pregăteşti umplutura aşa: baţi ouăle cu zahărul pe foc mic, până se întăresc. Adaugi făina amestecată laptele călduţ, cacaua şi cio­colata, amestecând continuu, până obţii o cremă mai groasă.

O laşi la ră­cit, după care adaugi untul moale, frecând bine, până se încorporează. Aşezi aluatul dospit pe fundul şi marginile unei forme mai înalte, pe care ai tapetat-o în prealabil. Torni umplutura la mijloc şi introduci forma la cuptor. Când pasca s-a rumenit, o scoţi din cuptor, o laşi să se răcească şi o aşezi pe platou.

 

Pască de ciocolată

Pasca_de_ciocolata

 

Pofta buna!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.