Cozonac sănătos cu nuci și stafide: Rețetă delicioasă, fără să te îngrași din: faina integrala, indulcitor, drojdie, lapte de migdale, unt de migdale, oua, nuci, stafide, coaja de portocala, esenta de vanilie, sare. Cozonacul, un desert tradițional îndrăgit, poate fi reinterpretat într-o variantă mai sănătoasă, fără a sacrifica gustul. Această rețetă de cozonac sănătos cu […]
Cozonac cu mac – usor de preparat
PrinteazaCozonac cu mac: Se prepară maia, din 50 g drojdie proaspătă, puţin lapte călduţ, o linguriţă de zahăr şi 1-2 linguri făină.
Se lasă să crească.
Se rade coaja de la 1/2 portocală şi 2 limette şi se stoarce sucul de limette. Se cerne 1 kg făină. Se face o gropiţă la mijloc.
Se freacă 5 gălbenuşuri cu puţină sare şi 300 g zahăr.
Se adaugă 4 plicuri zahăr vanilat şi coajă de limettă rasă. Se toarnă 500 ml lapte fierbinte şi se freacă ână se dizolvă zahărul.
In gropiţa din făină se aşază maiaua şi se frământă, adăugând treptat crema de ou, pachet de margarină, topită, 1-2 linguri rom, sucul de limettă, esenţă de rom şi coajă de portocală.
Aluatul se acoperă cu un şervet şi se lasă să crească la cald cca 1 oră.
Se prepară umplutura: se pun la fiert 360 ml lapte cu 2 linguri zahăr tos şi 4 plicuri zahăr vanilat.
Se dă în clocot. Se adaugă 200 g mac măcinat şi 1 linguriţă rasă de scorţişoară. Se dă în clocot.
Se ia vasul de pe foc şi se adaugă 2 linguri griş.
Se reaşază pe plită, la foc moale şi se lasă să fiarbă, amestecând. Când începe să se îngroaşe, se ia de pe foc şi se adaugă eventual esenţă de migdale.
Se încinge cuptorul la 200 °C. Se întind 2 foi de aluat, se umplu cu mac, se rulează şi se aşază în forme unse.
Se lasă să crească puţin, se ung cu ou bătut şi se coc 1 oră.
Cozonac cu mac
Pofta buna!
Cozonac sănătos cu nuci și stafide: Rețetă delicioasă, fără să te îngrași
Pofta buna!