Despre peste si fructe de mare
PrinteazaCumpăraţi fileuri sau medalioane de peste proaspăt care au carnea fermă, elastică şi par umede. Pielea trebuie să fie lucioasă şi viu colorată. Ochii peştelui întreg nu trebuie să fie înfundaţi şi tulburi, iar corpul trebuie să fie ferm şi elastic la atingere. Peştele proaspăt are un miros moderat. Cel cu miros puternic trebuie evitat, la fel şi cel care are pielea vânătă sau a cărui carne se fărâmiţează pe margini.
Peştele trebuie gătit în prima sau a doua zi după ce a fost pescuit, pentru că este un produs foarte perisabil. Peştele trebuie eviscerat, curătat de cap şi coadă, spălat în apă rece, uscat cu ajutorul unor prosoape de hârtie, pus într-o cutie închisă etanş ori într-o pungă groasă din plastic şi ţinut la frigider.
Pentru păstrarea pe termen mai lung, peştele se înfăşoară în folie groasă de aluminiu sau se pune în pungi resigilabile. Peştele gras poate fi congelat pe o perioadă de maximum trei luni, iar cel slab, cel mult şase luni.
Dezgheţarea în apă rece durează mai puţin decât decongelarea în frigider, dar necesită mai multă atenţie. Trebuie ca peştele sau fructele de mare să aibă ambalajul intact. In caz contrar, se pot pune într-o pungă de plastic resigilabilă. Se scufundă punga într-un vas cu apă rece de la robinet.
Se schimbă apa la fiecare 30 de min, până când peştele ori fructele de mare s-au dezgheţat. La decongelarea prin această metodă se socotesc 1-2 ore pentru fiecare 500 g.