Sos de coacaze cu vin de Porto
PrinteazaSos de coacaze cu vin de porto din: coacaze rosii, coacaze negre, zahar fin, apa, otet de vin rosu, vin de port.
Coacăzele sunt fructele roşii sau negre ale arbustului Ribes, originar din nordul Europei şi Asia. Proprietăţile medicinale ale plantei au fost descrise în numeroase tratate, de-a lungul timpului.
Sucul fiert cu zahăr ameliorează durerile de gât, iar cel crud reduce febra. Fructele au un conţinut foarte mare de vitamina C şi sunt bogate în fosfor, fier, magneziu şi potasiu.
Fructele se pot consuma crude, dar au o aromă mai plăcută în gemuri, jeleuri, tarte îngheţată, sori prăjituri.
- 500 g coacaze asortate (rosii si negre)
- 300 g zahar fin
- 60 ml apa
- 3-4 linguri otet de vin rosu
- 60 ml vin de porto
Mod de preparare:
Se aşază coacăzele curăţate într-o oală, se presară zahăr şi se toarnă apă; se lasă să fiarbă la foc moale, amestecând continuu, până ce se dizolvă complet zahărul. Se adaugă oţet şi vin şi se mai fierbe la foc moale 25 min. până se îngroaşă, apoi se lasă să se răcească.
Sosul se serveşte cu fripturi de porc, curcan, vânat sau cu ficat prăjit; înainte de servire se încălzeşte. Dacă nu se foloseşte imediat, sosul fierbinte se toarnă în borcane filetate, care se închid ermetic şi se păstrează la frigider cel puţin 1 lună.
Sos de coacaze cu vin de Porto
Pofta buna!
SOsul asta arata bine, dar la ce merge?