Mancare din viţel cu sos alb
PrinteazaO reteta delicioasa de cu: muschi de vitel, ceapa, ciuperci albe, morcovi, telina, ulei de masline, galbenus, premix, frunza de dafin, sare, piper, verdeata.
- 400 g muşchi/spată de viţel
- o ceapă mare
- 300 g ciuperci albe de cultură
- doi morcovi medii
- o felie de ţelină
- 3 linguri de ulei de măsline
- un gălbenuş
- o lingură de premix de pâine
- două frunze de dafin
- sare
- piper
- verdeaţă pentru servit
Mod de preparare:
Curăţaţi legumele,tăiaţi ceapa mărunt; tăiaţi morcovii în două jumătăţi (îi veţi arunca după ce e gata mâncarea); curăţaţi ciupercile şi tăiaţi-le bucăţi. Tăiaţi carnea cuburi sau julien.
Inăbuşiţi carnea în două linguri de ulei de măsline, adăugaţi ceapa şi mai lăsaţi 2-3 minute (până se evaporă zeama lăsată de ceapă). Adăugaţi morcovii şi ţelina, adăugaţi apă caldă cât să le acopere şi fierbeţi înăbuşit circa o oră. Scoateţi apoi ţelina şi morcovii. Adăugaţi feliile de ciuperci şi lăsaţi să fiarbă la foc mic încă 20 de minute. în acest timp, dregeţi cu sare şi piper, adăugaţi frunzele de dafin.
Separat, diluaţi premixul cu puţină apă rece. Strecuraţi carnea şi ciupercile şi păstraţi-le la cald. In zeama rămasă adăugaţi premixul diluat cu apă şi daţi câteva clocote (să fiarbă făina). Opriţi focul şi, după ce lăsaţi câteva minute să se mai domolească temperatura, adăugaţi gălbenuşul diluat cu puţină apă şi zeamă din mâncare (ca să nu se coaguleze, trebuie să aduceţi treptat temperatura gălbenuşului la cea a mâncării).
Adăugaţi înapoi în cratiţă carnea şi ciupercile şi lăsaţi-le 2-3 minute să se întrepătrundă aromele. Puteţi prepara acest fel de mâncare şi cu alte cărnuri (pui, cotlet de porc).
Pofta buna!