Turtiţe de peşte în stil thailandez
PrinteazaTurtiţe de peşte în stil thailandez din: fileuri de salau, creveti, frunze de lamai, ceapa verde, usturoi, lapte de cocos, sos de stridii, boia dulce, chimen, seminte de coriandru, zahar brun, radacina de ghimbir, ardei iute, ulei, oua, pesmet, sos de ardei dulce, maioneza, suc de lamaie, hot sauce.
- 500 g fileuri de salau (sau alt peste alb, inclusiv peste oceanic)
- 3-4 creveti curatati, decorticati
- 2 frunze de lamai, tocate foarte marunt
- 3 fire ceapa verde, taiate bucati
- 3 catei de usturoi
- 3 linguri lapte de cocos de buna calitate
- 2 linguri sos de stridii
- 1/2 lingura boia dulce
- 1/3 lingurita chimen macinat
- 1/2 lingurita seminte de coriandru, macinate
- 1/2 lingurita zahar brun
- 2 cm radacina de ghimbir, rasa
- 1 ardei iute mic, curatat de seminte, tocat marunt
- 1 cana ulei, pentru prajit
- 2 oua
- pesmet
sos:
- 3 linguri sos de ardei dulce
- 3 linguri maioneza
- 2 lingurite suc de lamaie
- 2 catei de usturoi, bine zdrobiti
- hot sauce, dupa gust
Mod de preparare:
Uscaţi bine peştele într-un prosop, tăiaţi-l bucăţi. Daţi-l prin naşina de tocat (sita cu ochiuri mari), împreună cu ceapa, creveţii, frunzele de lămâi şi usturoiul. Incorporaţi în tocătură laptele de cocos, sosul de stridii, boiaua, chimenul, coriandrul, ardeiul iute, zahărul şi ghimbirul. Săraţi după gust.
Formaţi turtiţe de cca 6-8 cm diametru şi 2 cm grosime. Dacă pasta e prea subţire, amestecaţi în ea puţin pesmet. Lăsaţi turtiţele 10 min în frigider, să se întărească. Bateţi ouăle. Tăvăliţi turtiţele prin ou, apoi prin pesmet.
Prăjiţi-le în ulei încins, la foc un pic peste mediu, până se rumenesc uşor pe amble părţi. Preparaţi sosul amestecând ingredientele. Serviţi turtiţele fierbinţi, cu sos alături.
Pofta buna!