Diete: Dieta pentru rinichi (Dieta pentru sanatatea rinichilor)
PrinteazaDieta este un component important al starii de sanatate. Educatia nutritionala cat si bunele obiceiuri alimentare sunt esentiale in mentinerea starii de sanatate. O dieta corecta si sanatoasa contribuie substantial la prevenirea bolilor si a mortii premature.
Varietatea, echilibrul si moderatia sunt componentele de baza ale dietei sanatoase.
Alimentatia unui om sanatos se bazeaza pe necesitatea cresterii consumului de cereale, vegetale si fructe si a scaderii consumului de grasimi, grasimi saturate, colesterol, zahar si sodiu.
Rinichii sunt organe pereche, situati de o parte si de alta a coloanei vertebrale, retroperitoneal, cu rol principal de a filtra sangele si a elimina prin urina substantele daunatoare sau inutile organismului. Rinichii regleaza compozitia urinii, iar prin productia hormonala regleaza presiunea sanguina, raportul baze-acizi(pH), mineralizarea osoasa, procesul de formare a globulelor rosii in maduva osoasa.
Recomandari
Dieta sanatoasa pentru rinichi presupune:
1. Ingestia unei cantitati suficiente de apa
Minim 1,5 l (10-12 pahare) de apa pe parcursul intregii zile pentru un om sanatos, in afara de supe, ciorbe, cafea, sucuri, etc; apa dilueaza urina, prevenind depunerea de saruri si formarea litiazei renale.
Este recomandat ca dimineata, pe stomacul gol sa se consume 500-1000 ml de apa. De asemenea, consumul de apa nu trebuie neglijat seara, astfel efortul de a bea apa pe parcursul zilei ar fi in zadar. In insuficienta renala consumul de apa este limitat si se calculeaza in functie de diureza, de greutatea zilnica, de pierderile suferite prin varsaturi, transpiratii, etc, si de prezenta edemelor.
2. O dieta saraca in sare
O alimentatie bogata in sodiu duce la cresterea tensiunii arteriale, care netratata, determina aparitia bolilor cronice de rinichi.
Pentru a limita consumul de sodiu se recomanda:
– evitarea alimentelor care contin sare sau glutamat monosodic ca si componente de baza;
– evitarea branzei sarate, muraturilor, afumaturilor, mezeluri care pot contine cantitati crescute de sare;
– nu trebuie adaugata sare in mancare: se recomanda inlocuirea cu lamaie sau alte condimente pentru a da savoare mancarurilor;
– consultarea medicului curant asupra folosirii unui inlocuitor al sarii. Unele persoane cu afectiuni renale necesita limitarea aportului de potasiu: cei mai multi inlocuitori de sare de pe piata contin cantitati crescute de potasiu.
3. Aportul proteic adecvat varstei, sexului, efortului fizic depus si starii de sanatate a rinichilor
Necesarul zilnic de proteine pentru un organism sanatos sedentar este de 0,8 g / kg corp / zi si ~ 2g /kgc / zi la atletii culturisti. Aportul proteic excesiv creste filtrarea glomerulara si poate accelera pierderea functiei renale. Restrictia proteica in dieta intarzie evolutia bolii renale.
O dieta foarte bogata in proteine favorizeaza formarea calculilor renali de calciu si acid uric. in mod normal, urina contine citrat, o substanta care inhiba constituirea cristalelor de oxalat de calciu. absenta citratului – sau prezenta sa in cantitate mica – favorizeaza aparitia acestor cristale.
Pentru a limita consumul de proteine se recomanda:
– consultarea unui medic nutritionist pentru alcatuirea unei diete care sa asigure necesarul de proteine pentru mentinerea sanatatii;
– cunoasterea surselor de proteine: pe langa carne, peste si lactate si paine, cerealele si unele legume contin proteine;
– alegerea proteinelor de calitate superioara, cum ar fi carnea de vita slaba, pui, peste, branza si oua. In cazul in care se consuma ton, se recomanda clatirea lui bine inainte de consumare;
4. Controlarea regulata a tensiunii arteriale
De-a lungul anilor, presiunea arteriala crescuta afecteaza vasele de sange din rinichi, acestia filtreaza mai putin lichid, iar toxinele se acumuleaza in sange.
Hipertensiunea arteriala poate fi prevenita respectand cateva reguli:
– Mentinerea unei greutati optime;
– Practicarea exercitiilor fizice cu regularitate;
– Alegerea alimentelor cu continut scazut in sare si sodiu;
– Consumul de alcool natural (vinuri) in cantitate moderata;
5. Controlul glicemiei – pentru a diagnostica si/sau a preveni instalarea diabetului zaharat, care are si rasunet renal.
6. Prevenirea obezitatii – care este in relatie directa cu diabetul zaharat si hipertensiunea arteriala, printr-un aport caloric adecvat.
7. Evitarea fumatului. S-a demonstarat ca fumatul accelereaza evolutia bolilor renale.
8. Evitarea automedicatiei
Antiinflamatoarele nesteroidiene, unele analgezice, imunosupresoarele, etc., pot fi nocive pentru rinichi,mai ales daca se asociaza o boala renala. Diureticele autoadministrate inadecvat pot determina blocaje renale.
9.Evitarea alimentelor care favorizeaza aparitia calculilor urinari
Bauturile tip cola sunt acide si vor favoriza cristalizarea pietrelor. Si berea este de evitat, pentru ca stimuleaza eliminarea de acid uric si acid oxalic.
Doza normala de calciu trebuie sa fie mentinuta la 1.200 mg/zi, iar 80% din ea sa provina din lactate. Este foarte bine sa se consume cantitati insemnate de fructe si legume proaspete, tocmai pentru ca determina o alcalinizare a urinei, ducand la cresterea cantitatii de citrat eliminata de rinichi. Cele bogate in oxalati: spanac, stevie, macris, rosii, smochine, coacaze, afine, nuci si arahide trebuie evitate sau, consumate impreuna cu alimente bogate in calciu: branzeturi sau alte derivate lactate. In acest fel, oxalatii de calciu formati in tubul digestiv, nefiind absorbiti, se elimina direct in scaun.
Cele mai iubite dulciuri – ciocolata, pralinele si orice alte deserturi cu cacao – ascund “zacaminte” de oxalati, care dau nastere pietrelor, deloc pretioase. Consumul exagerat de dulciuri rafinate se asociaza cu o crestere a eliminarii urinare de calciu.
Orice supliment de vitamine sau minerale trebuie luat doar la recomandarea medicului. S-a dovedit ca un aport crescut de vitamina C, vitamina D (ulei de peste) si suplimente de minerale continand calciu, creste riscul aparitiei litiazei renale. Se pare ca vitaminele din grupul B (B1, B2, B3, B6, B12) si restul de vitamine liposolubile (vitamina a, E, K) nu interfereaza cu formarea calculilor renali.
O strategie de baza pentru a reusi in respectarea unei diete sanatoase pentru rinichi se bazeaza pe comportamentul pozitiv si alegerile alimentare corespunzatoare decat pe restrictiile alimentare.
Articol preluat de aici.