Tartă cu spumă de caise si fistic
PrinteazaTartă cu spumă de caise si fistic din: caise, zahar fin, gelatina, oua, fistic, faina, zahar, unt, sare, galbenus.
Ingrediente:
- 600 g caise
- 300 g zahar fin
- 4 lingurite gelatina
- 5 oua
- 150 g fistic nesarat
aluat:
- 250 g faina
- 60 g zahar fin
- 125 g unt
- 1 praf sare
- 1 galbenus
Mod de preparare:
prepara aluatul: se cerne faina intr-un castron si se adauga zahar, unt rece taiat bucatele si se adauga zahar, unt rece taiat bucatele si sare.
Cu varfurile degetelor se amesteca, obtinand firimituri de aluat. Se adauga galbenusul si 50 ml apa rece; se inglobeaza, se infasoara in folie de aluminiu si se lasa sa se odihneasca circa 1 ora.
Se întinde o foaie de aluat şi se aşază într-o formă (0 24 cm ).
acoperă cu hârtie de copt pe care s-au aşezat boabe de fasole, pentru îngreunat. Se coace blatul cca 10 min., în cuptorul încins la 180 °C.
scoate apoi hârtia de deasupra, cu tot cu boabele. Se mai coace blatul 10 min., ca să se rumenească.
Se pun deoparte 2 caise; restul se golesc de sâmburi şi se taie sfer¬turi.
aşază într-o oală şi se adaugă 150 ml apă şi 150 g zahăr; se lasă să se înăbuşe la foc mijlociu 10 min.
lasă apoi să se răcească şi se pasează.
Gelatina se înmoaie 5 min. în 50 ml apă rece. Se încălzeşte piureul de caise şi se dizovă în el gelatina.
separă ouăle. Se pun deoparte 2 linguri de zahăr.
Se bat spumă gălbenuşurile cu restul de zahăr şi se înglobează 1/3 din cantitatea de piure de caise, apoi se adaugă la cantitatea mare de piure şi se încălzeşte la foc foarte moale, amestecând, până ce compoziţia se îngroaşă.
toarnă apoi într-un castron de inox, pasând printr-o sită. Castronul se aşază într-o baie de apă cu gheaţă.
bate compoziţia cu telul, până când se întăreşte (cca 5 min.). Se bat albuşurile cu restul de zahăr şi se înglobează treptat compoziţia de caise.
toarnă compoziţia pe blat şi se lasă să se întărească la frigider cca 2 ore. Se ornează cu fistic şi caise.
Tartă cu spumă de caise si fistic
Pofta buna!