Suc de roşii cu busuioc
PrinteazaSuc de roşii cu busuioc din: rosii coapte, sare, frunze de busuioc, telina.
- 10 kg rosii coapte
- sare dupa gust (1 lingura la 1 kg de suc)
- frunze verzi de busuioc (4-5 la litru)
- telina rasa (1 lingura la litru: optional)
Mod de preparare:
Se aleg cele mai coapte, cărnoase şi zemoase roşii, se curăţă de codiţe, se spală şi se şterg cu o bucată de pânză. Roşiile trebuie să fie sănătoase.
In funcţie de mărimea lor, roşiile se taie în sferturi sau în jumătăţi. Li se elimină partea verde de la cotor, apoi se pun în cana specială a mixerului vertical şi se zdrobesc bine.
Roşiile zdrobite se scurg printr-o sită deasă, apăsând energic cu o paletă de lemn şi obţinându-se un suc gros, bine strecurat.
Materia solidă din pulpă şi – după caz – seminţele nu se aruncă, ci se păstrează la rece, putând fi refolosită la prepararea unei paste picante cu piper şi mult usturoi.
Sucul de rosii deja strcurat se pune intr-o oală mare, adăugându-se câte o lingură de sare pentru fiecare litru de suc rezultat.
Opţional, se poate pune şi o lingură de ţelină bine rasă pentru fiecare litru, trebuie urmărit ca ţelină să se topească la fierbere, altminteri sucul final este necesar să mai fie strecrat încă o dată după fierbere.
După ce sucul dă în clocot o dată, se curăţă spuma şi se adaugă frunze proaspete de busuioc (cam 4-5 la litru). In cazul în care s-au folosit frunze de ţelină, se renunţă la busuioc.
Se pune capacul oalei, se închide focul şi se lasă să infuzeze busuiocul 20-30 minute, după care frunzele sunt culese cu spumiera şi eliminate.
Sucul se transferă în sticle. Sticlele se fierb în bain marie şi, după ce se răcesc, se ţin înfăşate bine încă 2-3 ore.
Suc de roşii cu busuioc