Inghetata cu prune si parfe de castane
PrinteazaInghetata cu prune si parfe de castane din: unt, zahar, oua, faina, praf de copt, lapte, aluat, galbenus, frisca, prune, zahar, scortisoara, cuisoare, vin, amidon, vanilie, piure de castane, frisca.
blaturi:
- 120 g unt
- 120 g zahar
- 2 oua
- 230 g faina
- 1 lingurita praf de copt
- 80 ml lapte
- 450 g aluat de foi (refigerat)
- 1 galbenus
- 3 linguri frisca
compot:
- 450 g prune
- 80 g zahar
- 1 praf scortisoara macinata
- 1 praf cuisoare macinate
- 200 ml vin rosu
- 2 linguri amidon
parfe de castane:
- 3 oua
- miezul de la un baton de vanilie
- 75 g zahar pudra
- 100 g piure de castane (conserva)
- 250 g frisca batuta
Mod de preparare:
Se bate untul cu zahăr, se înglobează ouăle, apoi făina cu praf de copt şi laptele. Se toarnă într-o tavă (cca 20 x 30 cm) şi se coace 30 min. la 200°C. Se întinde o singură foaie din aluatul de foi. Se bat gălbenuşurile cu frişcă şi se unge foaia cu această compoziţie.
Se înţeapă în mai multe locuri cu o furculiţă. Se coace 25 min., se taie în două pe lung. Se taie cuburi prunele şi se fierb la foc moale cu zahăr, mirodenii şi vin, 3-4 min. Se adaugă amidonul dizolvat în apă şi se lasă să dea în clocot, până ce se îngroaşă compoziţia.
Pentru parfait se separă ouăle. Se bat gălbenuşurile cu miez de vanilie şi zahăr pudră; se înglobează piureul de castane şi frişca, urmate de albuşurile bătute. In jurul unui blat din aluat de foi se aşază un cadru metalic dreptunghiular (de la o formă) şi se repartizează pe blat jumătate din cantitatea de parfe, apoi foaia preparată în casă, urmată de compoziţia de prune şi de restul de parfe şi de al doilea blat de foi.
Se presează puţin, ca să se lipească. Se dă la congelator 3 ore. Inainte de servire, se pune un cuţit ascuţit în apă fierbinte, se şterge şi se taie prăjitura cuburi.
Inghetata cu prune si parfe de castane
Pofta buna!