Cum scăpaţi de guturai în 24 de ore!
PrinteazaSe spune că răceala vine în trei zile, că stă trei zile şi că tot în trei zile a dispărut. Cu sfaturile specialistului nr. 1 în viroze şi în răceli, prof. Ronald Eccles, director la Institute of Common Cold din Cardiff (Anglia), vă vindecaţi într-o singură zi
Ora 7
Duş fierbinte
Aburii fluidizează mucusul din cavităţile nazale, umidifică bronhiile, iar jetul de apă fierbinte calmează durerile din musculatura membrelor.
Sfatul nostru: Amestecaţi gelul de duş cu 30 picături de ulei de eucalipt. Acesta desfundă nasul şi pune pe fugă germenii patogeni.
Ora 8
Bombă de vitamine
Alimentaţia joacă un rol important în lupta cu răceala. Acum, la începutul zilei, aveţi nevoie de două pahare de suc de portocale proaspăt stors (pentru un aport consistent de vitamina C) şi un müsli de cereale integrale, cu zmeură sau mure, care conţin mulţi antioxidanţi, pe lângă energia sănătoasă, furnizată de carbohidraţii din fulgii de cereale.
Sfatul nostru: Curăţaţi-vă de două ori nările cu soluţie salină (puteţi întrebuinţa şi spray-urile cu apă de mare, de la farmacie). Astfel, microorganismele sunt îndepărtate de pe mucoasa nazală.
Ora 10
Inhalaţii cu muşeţel
* Preparaţi trei litri de infuzie de muşeţel, turnaţi-o într-un lighean şi amestecaţi în ea 6 linguri de suc de pătlagină. Inhalaţi aburii timp de 10 minute, acoperindu-vă capul şi ligheanul cu un prosop.
* Sugeţi bomboane acrişoare, căci ele vă vor umezi mucoasele, crescând capacitatea lor de autoapărare. Şi luaţi medicamente antiinflamatoare (paracetamol).
Sfatul nostru: Înmuiaţi un şervet de in în ceai fierbinte de fenicul şi ţineţi-l pe frunte 10 minute. Această reţetă din medicina tradiţională chineză urmăreşte să activeze fluxul energiei vitale.
Ora 12
O porţie de aer proaspăt
Ieşiţi la o plimbare în pas de voie, chiar şi pe vreme ploioasă. Mişcarea în aer liber dă impulsuri pozitive sistemului dvs. imunitar şi vă va îmbunătăţi starea de spirit.
Sfatul nostru: În mers, inspiraţi profund pe nări, reţineţi aerul 3 secunde, apoi expiraţi lent. Aşa vă întăriţi şi vă curăţaţi căile respiratorii.
Ora 13
Prânzul cu friptură de pui
În pauza de prânz, mâncaţi o salată cu câteva felii de friptură de pui. Proteinele ajută organismul să sporească numărul celulelor imunitare şi realizează o stimulare generală a sistemului de autoapărare.
Sfatul nostru: La sfârşitul mesei, beţi o ceaşcă de cafea, în care puneţi trei cuişoare zdrobite. Acest amestec mobilizează apărarea la nivel local.
Ora 15
Pauză cu ceai de plante
Lichidele fierbinţi subţiază mucusul din bronhii şi cavităţile nazale, astfel încât el poate fi eliminat mai repede. Ideal: ceai de măceşe şi de soc, deoarece ambele întăresc sistemul imunitar.
Reţetă: puneţi 2 linguriţe de fructe de măceş într-un sfert de litru de apă rece, daţi-le într-un clocot, apoi lăsaţi-le să infuzeze 10 minute şi strecuraţi. Sau: turnaţi un sfert de litru de apă clocotită peste 2 linguriţe de flori de soc şi infuzaţi 5 minute. Amândouă ceaiurile se beau calde.
Sfatul nostru: Lăsaţi să picure pe un cub de zahăr jumătate de linguriţă sau chiar o linguriţă întreagă de zeamă de lămâie şi sugeţi-l. Aşa vă păstraţi mucoasele umede, împiedicând microorganismele să se fixeze pe ele.
Ora 18
Mâncăruri picante
Pentru cină, preparaţi-vă o mâncare picantă, după o reţetă tailandeză, indiană sau mexicană. Cu cât mai iute, cu atât mai bine! Un curry sau chili con carne vă face să transpiraţi şi să daţi afară guturaiul. Căci ele conţin ghimbir, usturoi sau ardei iuţi, care omoară germenii patogeni şi diluează secreţiile nazale.
Sfatul nostru: Amestecaţi 2 linguri de suc de cătină cu o cană de lapte călduţ. Sucul vă furnizează multă vitamină C, iar laptele formează o peliculă protectoare.
Ora 20
Baie relaxantă
Aţi avut o zi grea, meritaţi o compensaţie: acum, o baie fierbinte este exact lucrul de care aveţi nevoie. Iar viruşilor nu le place deloc! Căci activarea circulaţiei sanguine la nivelul mucoaselor mobilizează mai multe celule imunitare în zona respectivă, pentru a ataca şi a distruge microorganismele. Formula optimă este o baie generală de zece minute, cu apă la 38°C. Efectul ei terapeutic poate fi amplificat prin adăugarea uleiurilor de mentă, eucalipt, cimbru sau ace de brad. Ele stimulează circulaţia şi calmează durerile din membre. Totodată, uleiurile eterice ajută la eliminarea mucusului şi a secreţiilor din nas şi bronhii.
Sfatul nostru: Amestecaţi şi sugeţi 2 linguri de hrean, 1 linguriţă de suc de ceapă şi 1 linguriţă de miere. Mixtura are acţiune dezinfectantă.
Ora 22
Un somn sănătos
Acum ar trebui să dormiţi cel puţin opt ore, pentru ca organismul dvs. să se poată regenera. În seara aceasta, renunţaţi la televizor, la paharul de vin sau la cafea – pur şi simplu, la tot ce ar avea un efect stimulativ asupra corpului dvs. Lăsaţi deoparte, de asemenea, navigarea pe internet, ca şi lectura. Destindeţi-vă într-o linişte desăvârşită – eventual cu o călătorie imaginară pe meleaguri care vă sunt dragi şi unde vă puteţi încărca cu energie.
Sfatul nostru: Tamponaţi-vă cu ulei de mentă sub nas. Dezinflamează mucoasele.
Articol preluat de aici.
N-ai cum sa scapi, trebuie sa treaca cel putin 24 de ore