Ceai de Mușețel cu Ghimbir din: flori de musetel, ghimbir, apa, miere sau lamaie. Această combinație inedită aduce împreună dulceața delicată a mușețelului cu o notă ușor picantă de ghimbir, oferind o experiență de degustare plină de profunzime și beneficii pentru sănătate. Ideal pentru zilele reci sau atunci când simțiți nevoia de un boost de […]
Culesul frunzelor de ceai
PrinteazaCulesul frunzelor de ceai: Când vine vremea culesului în China, frunzele de ceai se smulg cu mâna, deoarece pe o singura planta exista frunze de calitati diferite.
In alte tari se folosesc masini de cules, însa din cauza ca ele nu pot identifica si sorta frunzele diferite, prin aceasta metoda se produce numai un ceai de calitate medie.
Culesul manual este un proces foarte delicat si anevoios. El a fost initiat de doctorii chinezi din vechime care culegeau plante medicinale salbatice în munti.
In cele din urma, când cererea de ceai a crescut si s-au înfiintat plantatii, a fost nevoie de mai multi oameni. Din cauza ca barbatii au în general degete stângace, au fost instruite fetele sa culeaga frunzele.
In China, unele ceaiuri sunt extrem de scumpe, în timp ce altele sunt relativ ieftine. Calitatea si pretul frunzelor de ceai depinde si de perioada din zi când se culege ceaiul.
Calitatea cea mai buna se obtine când culesul se face de cum dau zorii pâna la 7 a.m., înainte ca soarele sa rasara complet între 7 si 8 sau chiar 9 a.m., si iarasi la asfintit când caldura soarelui nu e foarte puternica.
Totusi, unor fermieri nu le place ceata de dis-de-dimineata din cauza ca umezeala îngreuneaza procesul uscarii, asa ca ei culeg frunzele în miezul zilei când soarele este mult mai puternic.
Aceste ceaiuri sunt de calitate inferioara. Si anotimpurile influenteaza calitatea ceaiului. Primavara da cele mai bune frunze si, pe masura ce lunile înainteaza spre vara, calitatea scade.
In mod traditional, nimeni nu culege ceai toamna si iarna, astfel încât plantele au ragaz sa se refaca, cu toate ca în ziua de azi frunzele se culeg în toate cele patru anotimpuri, pentru ca productia sa fie mentinuta pe tot parcursul anului.
Când recolteaza frunzele, culegatorii folosesc degetul mijlociu si degetul mare, pentru a apuca usor frunzele si a le smulge cu o miscare sigura. Astfel, vatamarea frunzelor este minima.
Cele mai bune frunze de ceai sunt frunzele cele mai mici si mai delicate din vârful fiecarei mladite.
Sub forma vârfului unei sulite foarte mici, aceste frunze dau cele mai scumpe ceaiuri – în trecut, numai regii si le puteau permite.
De aceea se numesc ceaiuri de oferit. Toate celelalte frunze de pe planta se numesc steaguri, si calitatea frunzelor este data de locul din care se culeg steagurile. Putinele frunze din vârf (sulita) dau ceai de calitate superioara.
Urmatoarele ceaiuri în ordinea calitatii sunt cele care folosesc sulita si primele frunze steaguri, apoi sulita si primele doua steaguri.
Cu cât e mai mare numarul de steaguri cu atât scade calitatea ceaiului. Frunzele folosite la ceaiul verde sunt de obicei din sulita si primele câteva steaguri ale plantei de ceai, în timp ce frunzele folosite la ceaiurile negre sunt adesea din steagurile aflate mai jos.
Cultivatorii de ceai monitorizeaza tot timpul dezvoltarea frunzelor. Dezvoltarea prea mare reduce calitatea ceaiului, asa ca trebuie sa-l vânda mai ieftin.
De asemenea, trebuie sa fie vigilenti în privinta insectelor daunatoare care ar putea distruge întreaga plantatie; exista peste o suta cincizeci de specii de insecte si mai mult de trei sute optzeci de feluri de ciuperci care pot ataca plantele de ceai.
Daca fermierii descopera o infestare, ei nu pot folosi nici un fel de pesticide; tot ce pot face este sa rupa creanga infestata sau sa foloseasca fumul pentru a scapa de insecte.
Pesticidele distrug gustul si aroma plantei infestate si a celor din jurul ei, de aceea fermierii prefera sa arda planta si s-o ia de la capat.
Dupa cules, frunzele de ceai trebuie imediat procesate si preparate, deoarece orice întârziere afecteaza calitatea si pretul ceaiului scade.
In mod traditional, fermierii muncesc intens jumatate de an – primavara si vara – si se odihnesc în cea de a doua jumatate a anului.
Culesul frunzelor de ceai
Ceai de Mușețel cu Mentă din: flori de musetel, frunze de menta, apa, miere sau lamaie. Ceaiul de mușețel cu mentă este o băutură clasică, apreciată pentru proprietățile sale calmante și revigorante. Această combinație perfectă de mușețel și mentă nu doar că oferă o experiență aromatică plăcută, dar vine și cu o multitudine de beneficii […]
Savurati!
Foarte interesant
Foarte interesant articolul despre ceai
Frumos, imi place