Cozonac grecesc
PrinteazaO reteta delicioasa de cozonac grecesc cu: oua, zahar, portocala, lamaie, baton de vanilie, sare, faina.
Ingrediente:
- 6 ouă
- 200 g zahăr
- 1 portocală
- 1 lămâie
- 1/2 baton de vanilie
- 1 praf sare
- 100 g făină
Mod de preparare:
Cuptorul se încinge la 180° C. Se unge cu unt o formă de colac (26 cm); se presară înăntru pesmet.
Se separă ouăle. Gălbenuşurile se bat cu zahăr. Portocala şi lămâia se spală cu apă fierbinte, se şterg şi li se rade coaja, care se înglobează în gălbenuşuri.
Se crestează batonul de vanilie, se scoate miezul şi se înglobează în gălbenuşuri. Se înglobează şi albuşul bătut spumă cu sare. Se cerne deasupra făina şi se înglobează cu telul.
Compoziţia se introduce în formă şi se nivelează. Se rumeneşte la cuptor cca. 40 min. Se scoate din cuptor şi se lasă să se răcească în formă cca. 10 min. Apoi se desprinde din formă şi se lasă să se răcească complet pe un grătar de bucătărie.
Sfat
Această prăjitură simplă merge de minune cu o cafea tare la ibric: pentru 4 porţii se pun la fiert într-un ibric 400 ml apă, 4 linguriţe de cafea măcinată şi 4 linguriţe zahăr. Cafeaua nu trebuie să dea în clocot. Se toarnă cafelele în ceşcuţe şi se lasă puţin, ca să se depună zaţul.
Pofta buna!