Secretul unei inimi sănătoase – Micul dejun
PrinteazaCercetătorii din Marea Britanie recomandă cetăţenilor să nu sară peste micul dejun, dacă vor să îşi păstreze inima sănătoasă. Rezultatele unui studiu făcut pe 27.000 de mii de bărbaţi arată că aceia care sar peste micul dejun riscă să aibă mari probleme cu inima, informează BBC.
Echipa de cercetători de la Institutul de Sănătate Publică de la Harvard explică faptul că “săritul peste mese” ne face să depunem un efort în plus. Mai mult, Fundația Britanică de Cardiologie admite că micul dejun ajută organismul să reziste până la ora prânzului.
Timp de 16 ani, bărbați între 45 și 82 de ani au fost ținuți sub observație. De-a lungul acestei perioade s-au înregistrat mai mult de 1.500 de atacuri de cord sau cazuri de insuficiență cardiacă fatale.
Totuși, oamenii care nu luau micul dejun sunt într-un procent 27% mai predispuși să aibă probleme cu inima decât cei care au mese regulate. Cercetătorii au inclus și alți factori de risc cum ar fi fumatul și sportul. “Este impetuos necesar să mâncăm dimineța când ne trezim, în decurs de o oră”, a declarat doctorul Leah Cahill pentru BBC.
“Rezultatele au arătat că ceva este mai bun decât nimic , dar întotdeauna este bine mâncam ceva sănătos și proporționat“. De asemenea , se pare că secretul este ora la care mâncăm și este bine să așteptăm până la prânz în loc să mâncăm ceva “pe fugă” astfel epuizându-ne corpul în timp.
Pe de altă parte, Dr Cahill a spus că acest lucru poate afecta creșterea presiunii sangvine, a obezității și a diabetului care ar distruge inima, şi că este foarte important să nu sărim peste mese, mai ales peste micul dejun.
Nutriționistul Victoria Taylor, de la Fundația Britanică de Cardiologie: “Cercetătorii au investigat doar bărbații de peste 45 de ani, deci ar trebui să continuăm investigația pentru a susține cu tărie faptul că micul dejun are același impact la nivelul inimii pentru alte grupuri de oameni”. “Ceea ce știm cu exactitate este că un mic dejun sănătos și consistent poate fi mult mai tentant decât o jumătate de biscuit, dându-ne oportunitatea de a ne extinde varietatea de mâncaruri din dieta noastră zilnică (…) Pâinea integrală sau cerealele cu lapte sunt un bun mod de a-ți începe ziua. Puteți mânca o banană sau un fruct deshidratat și veți fi în formă încă de dimineață“, explică aceasta.