Reteta gogosi (crafle)
PrinteazaReteta gogosi (crafle)
- 500 g făină
- 3 ouă
- 1/2 pahar unt
- 2 linguri ulei
- 75 g zahăr
- 1 baton vanilie
- 30 g rom
- coajă do lămaie
- coajă de portocală
- 30 g drojdie
- 1 pahar lapte
- dulceaţă (sau marmeladă)
- 1/2 linguriţă sare
- 1 kg grăsime încinsă (untură sau ulei)
Mod de preparare:
Desfacem drojdia în lapte călduţ. Adăugăm puţină făină şi lăsăm să crească la cald. După ce a crescut drojdia, cernem făina şi facem plămădeala. Adăugăm un gălbenuş, lapte şi făină, cîte puţin. Batem bine plămădeala pînă se face ca o smîntînă subţire. Apoi o lăsăm să crească. în timpul acesta frecăm gălbenuşurile cu zahărul, pînă se fac ca o cremă. Cînd plămădeala a crescut, punem gălbenuşurile, 1/2 din cantitatea de unt, romul şi vanilia tăiată în bucăţele, coaja de lămîie şi de portocală. Adăugăm făina şi frămîntăm o jumătate de oră. în timpul frămîntatului adăugăm la aluat două albuşuri spumă şi restul de unt, ungîndu-ne mîinile. Cînd aluatul este frămîntat, îl punem la cald, acoperit bine, şi îl lăsăm să crească.
După ce aluatul a crescut, întindem o foaie groasă de 1 cm. Apoi luăm o formă rotundă cu diametrul mai mare cu 1 cm decît un pahar de apă, muiem marginile în făină (ca să nu se lipească aluatul de gura formei) şi tăiem tot aluatul într-un număr de rondele cu soţ. Apoi lăsăm rondelele să crească pe fundul de aluat.
Lăsăm boabele de vişine din dulceaţă să se scurgă de sirop. Punem o vişină în mijlocul unei rondele, ungem împrejur cu albuş şi aşezăm deasupra altă rondelă. Apoi tăiem ambele rondele cu un pahar de apă. Le lăsăm să crească într-o cameră caldă.
După ce au crescut bine, turnăm într-o cratiţă untură sau ulei, lăsăm grăsimea să se încingă şi dăm drumul gogoşilor, cîte două o dată. Acoperim cratiţa cu un capac şi lăsăm puţin să fiarbă grăsimea cu gogoşile. Cînd s-au rumenit pe o parte, le întoarcem cu lingura de spumuit pe partea cealaltă. Apoi le scoatem cu aceeaşi lingură şi le punem pe o hîrtie, deasupra unei site. Scoatem o gogoaşă şi imediat punem alta în loc, astfel încît tot timpul să se prăjească în cratiţă cîte două gogoşi (dacă rămîne cratiţa fără nici o gogoaşă, se arde grăsimea).
Indată ce scoatem gogoşile, le pudrăm cu zahăr pisat cu vanilie, întîi pe partea de dedesubt, apoi şi pe partea de deasupra. Le aşezăm pe o farfurie şi le servim calde.
In loc de dulceaţă, putem întrebuinţa marmeladă de prune sau de caise.
Pofta buna!