Croasant
PrinteazaCroasant din: faina, drojdie uscata, apa calduta, lapte, zahar, unt, sare.
- 385 g faina tip 000
- 4 linguri cu drojdie uscata
- 100 ml apa calduta
- 100 ml lapte
- 65 g zahar
- 200 g unt moale+3 linguri cu unt topit
- 1 lingurita rasa cu sare
Mod de preparare:
Dizolvă drojdia în apă şi las-o deoparte zece minute, până ce se formează mici bule deasupra.
Amestecă laptele cu untul topit şi zahărul. Toarnă încet peste făina cernută, amestecă un minut, apoi adaugă maiaua.
Când aluatul a căpătat consistenţă, pune sare şi frământă 20 de minute, până ce compoziţia devine omogenă, iar aluatul e fin la atingere şi elastic. Acoperă şi lasă la cald o oră.
Intinde o foaie potrivit de subţire şi unge-o cu untul moale (nu topit). împachetează ca pe plic şi dă la rece o oră.
Repetă operaţiunea de întindere şi pliere de două ori (aluatul îşi dublează volumul de fiecare dată).
După ultimul interval de dospire, întinde foaia şi tai-o în trei dreptunghiuri, apoi pe fiecare dintre ele în 6-8 triunghiuri.
Rulează fiecare triunghi de la bază spre vârf, formând un croasant. Aşază-le în tava tapetată cu hârtie de copt (lasă spaţiu între ele) şi ţine-le la cald vreme de o oră.
Unge-le cu ou bătut şi dă la cuptor 20-30 de minute sau până ce capătă o culoare apetisantă.
Sunt perfecte pentru micul dejun ori ca gustare, simple, cu gem ori stropite cu sos de ciocolată, caramel sau fructe.
Croasant
Pofta buna!