Colac mare

Printeaza

 Colac mare

Ingrediente:Colac mare

  • 1 kg făină
  • 5 ouă
  • 200 g zahăr
  • 2 căni lapte
  • 100 ml ulei
  • 50 g drojdie
  • 1 praf de sare

 

Mod de preparare:

Amesteci drojdia cu 2 linguri de zahăr, 1 lingură făină şi o ceaşcă de lapte cald şi laşi maiaua să crească 15 minute. Când e gata o adaugi peste făină. Pui laptele cu zahărul rămas pe foc şi laşi până se topeşte.

Frămânţi apoi aluatul adăugând treptat laptele cald, ouăle şi sarea. După ce le-ai încorporat, torni uleiul cald şi frămânţi în continuare până ţi se dezlipeşte aluatul de pe mâini. Il laşi să dospească la cald 1 oră, acoperit cu un ştergar.

Când aluatul a crescut, opreşti o treime din el pentru dulciuri cu forme deosebite. Impărţi aluatul rămas în două, mai opreşti şi din acesta cât iei într-o mână, apoi formezi două suluri, le împleteşti şi le aşezi în formă de melc într-o tavă rotundă unsă cu ulei şi tapetată cu făină.

Din aluatul păstrat formezi 2 suluri mici, îl strângi pe fiecare la mijloc şi le aşezi în formă de cruce. Treci capătul pistolnicului prin făină, îl scuturi puţin şi îl imprimi în mijlocul colacului. Laşi colacul să crească 20-25 de minute, apoi îl dai la cuptor pentru 30 de minute.

Colac mare

Colac mare

Poftă bună!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.