Cozonaci simpli

Printeaza

Cozonaci simpli din: faina, galbenusuri, albusuri, zahar, unt, ulei, lapte, drojdie, rom, coaja de lamaie, vanilie, sare.

Ingrediente:

  • 1 kg făină
  • 8 gălbenuşuri
  • 4-5 albuşuri
  • 350 g zahăr
  • 250 g unt
  • 2 linguri ulei
  • 500 ml lapte
  • 60 g drojdie
  • un păhărel de rom
  • coaja rasă de la o lămâie
  • vanilie
  • 1 linguriţă rasă de sare

 

 

Mod de preparare:

Cozonaci simpli: Faci mai întâi plămădeala şi pentru aceas­ta sfărâmi drojdia, o laşi să se înmoaie în puţină apă călduţă, adaugi o linguriţă de zahăr şi 2-3 linguriţe de făină, apoi amesteci şi laşi la cald.

Separat, opăreşti câteva linguri de făină cu laptele clocotit în care ai pus vanilie şi amesteci bine ca să se desprindă cocoloaşele.

Când nu mai este fierbinte, ci numai călduţ, pui amestecul cu drojdia, amesteci bine până face băşici. Acoperi şi laşi la loc cald să crească.

între timp, freci găl­benuşurile cu sare, apoi adaugi zahărul şi amesteci cu o lingură de lemn până vei obţine o cremă spumoasă şi albicioasă.

Separat, într-un vas mare cemi făina, după care pui plămădeala şi amesteci, apoi adaugi gălbenuşurile, albuşurile bătute spumă şi laptele puţin câte puţin şi începi să frămânţi cu amândouă mâinile. Pui treptat şi untul încălzit, romul şi coaja de lămâie rasă.

După ce ai terminat de frământat, presari puţină făină, acoperi vasul cu un şervet curat şi-l pui într-un loc cald.

Laşi să crească 2-3 ore. Când aluatul a crescut, ungi formele, apoi iei câte o bucată, îi dai forma dorită (de exemplu, îl împleteşti pe masa de aluat presărată cu făină), apoi îl pui în tavă.

Cozonacul nu tre­buie să depăşească jumătatea formei. Mai laşi cozonacii în forme să mai crească, apoi îi  ungi cu ou şi îi dai la cuptor, la foc domol la început, apoi mai tare.

Când sunt bine rumeniţi, îi scoţi din cuptor şi din forme şi îi pui pe planşetă şi îi laşi la o temperatură potrivită. După ce s-au răcit, îi poţi duce în cămară.

 

Poftă bună!

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.