Ceapa umpluta cu branza si carne din: ceapa, carne tocata, branza, ceapa verde, rosii, ardei gras, usturoi, amestec provensal, sare, piper si oregano. Ingrediente: 5-6 cepe 400 g carne tocata 100 g branza rasa 1 legatura ceapa verde 3 rosii 1/2 ardei gras 2-3 catei usturoi sare piper oregano Mod de preparare: Ceapa […]
Totul despre ceapa
PrinteazaOriginara din Asia, a fost cunoscuta si apreciata pentru calitatile ei alimentare si terapeutice inca din cele mai vechi timpuri, fiind un ingredient intalnit atat pe mesele bogatilor, cat si ale saracilor, in zile de sarbatoare sau in zile obisnuite. Acum mai bine de 7000 de ani era cultivata pe malurile Nilului si era socotita de egipteni de nelipsit la orice masa.
Ceapa a fost amintita si in lucrarile lui Homer si Herodot recunoscandu-i-se virtutile tonice, antiinfectioase si antiseptice, care asigura sanatatea si longevitatea. Se stie ca populatiile din zonele in care se mananca multa ceapa au un numar mare de centenari. Numele acestei legume a fost dat de Plinius. El i-a zis „ cepa “acestei plante cu bulbi puternic parfumati.
Sortimentele de ceapa care se cultiva astazi sunt cunoscute inca din perioada Renasterii: ceapa comuna (cunoscuta in toată lumea), ceapa alba (are miezul si foile exterioare de culoare alba), ceapa rosie (i se mai spune „ceapă de apa” si nu este atat de iute ca celelalte sortimente), ceapa esalota are bulbul format din mai mulţi bulbi mici.
Bulbii de hajma sunt folosiţi in alimentatie, ca atare si in industria conservelor, avand aceleasi proprietati ca ceapa comuna). Se cunoaste si „cepsoara”, „civeta”, „ceapa lunga” sau „ceapadoreasca”, sortiment care creste si in stare salbatica, in zonele de deal si de munte. Are frunze lungi, tubulare, care pot ajunge pana la 40cm inaltime.
Se poate cultiva si in ghivece. Se tunde frecvent cu o foarfeca si frunzele proaspete se folosesc mai ales pentru ornarea salatelor si a mancarurilor.
poate iti place si:
Ceapa umpluta cu branza cheddar
Ceapa umpluta cu branza cheddar din: ceapa, unt, ulei, branza, carne, sare, piper. Ingrediente: 8 cepe roşii mari 300 g carne tocată 50 g unt miezul a două felii de pâine 200 ml supă 2 linguri ulei 8 felii brânză chedar 1/2 legătură pătrunjel sare piper Mod de preparare: Ceapa curăţată de foile exterioare […]
Ceapa cu sos la cuptor
Ceapa cu sos la cuptor din: patrunjel, morcovi, fulgi de boia, ulei de masline, ceapa. Ingrediente: 200 g rădăcină de pătrunjel 100 g morcovi se fierb în apă cu sare fulgi de boia ulei de măsline ceapa Mod de preparare: Se pune deoparte o rădăcină de pătrunjel. Cealaltă se pasează şi i se păstrează […]
Ciuperci cu ceapa si patrunjel verde
Ciuperci cu ceapa si patrunjel verde din: ciuperci, ceapa, ulei, sare, piper, patrunjel verde, pesmet. Ingredinte: 1/2 kg ciuperci 1 ceapa 100 ml ulei sare piper patrunjel verde pesmet Mod de preparare Se scot piciorusele de la ciuperci, se curata si se spala sub un jet de apa. Se toaca marunt ceapa si […]
Pofta buna!