Leacuri traditionale cu ceapa
PrinteazaCeapa este un stimulent general al sistemelor: nervos, hepatic, renal si circulator. Este un bun digestiv si puternic diuretic, ajutand la eliminarea apei acumulate in sesuturi si a edemelor cardiace. Are proprietati antiseptice, antiinfectioase, vermifuge si usor hipnotice. Este vitaminizanta si are efect afrodisiac.
Bogata in minerale (calciu, potasiu, sodiu, fosfor, fier, zinc, siliciu, crom) si in vitamine (C, E, PP) ceapa este cunoscuta ca leac de mii de ani. Are un puternic rol antiseptic si antiinfectios, expectorant si digestiv, reglator al sistemului de aparare a organismului, creste imunitatea si asigura intinerirea celulelor. Pentru ca accelereaza digestia alimentelor, ceapa este recomandata si in curele de slabire.
Macerati in ulei de masline, 200g ceapa, taiata marunt, la 200ml ulei si consumati dupa 2-3 ore de macerare, ca tonic general, in astenii, surmenaj fizic si intelectual, in perioada
de crestere. Pentru tratarea litiazei biliare, ceapa se tine la macerat zece zile.
Macerati in apa calda, 2 cepe taiate felii in 500 ml apa, se strecoara dupa 5 ore si se bea lichidul in doua portii, una dimineata si alta seara. Este un bun remediu impotriva gripei, racelilor si guturaiului. Se poate consuma si preventiv in perioadele reci ale anului.
Macerati in vin, 1 ceapa mare intr-un litru vin alb, se lasa la macerat 1 saptamana, in sticla de culoare inchisa. Se agita din cand in cand, apoi se strecoara. In fiecare dimineata se bea cate un paharel pentru eliminarea parazitilor intestinali. Tratamentul este mult mai eficace daca se tine timp de 7 zile, in saptamana cu luna in descrestere. Acest tratament se poate relua numai dupa 3 luni.
Decoctul de ceapa: 3 cepe, necuratate, 1 litru de apa, se fierb timp de 15 minute, apoi se lasa vasul acoperit 10 minute si dupa aceea se strecoara. Se bea cate un paharel dimineata si unul seara pentru tratarea reumatismului si a insuficientei cardiace cu edeme. Se poate indulci cu miere.
Vinul de ceapa: 300g ceapa taiata marunt, 100g miere, 600 ml vin alb se lasa la macerat 48 de ore, dupa care se filtreaza. Se beau 3-4 linguri pe zi, inainte de masă. Este extrem de util la eliminarea edemelor cardiace.
Sucul proaspat de ceapa se obtine din bulbul de ceapa prin stoarcere. Se bea un pahar dimineata si unul seara. Da rezultate bune in tratamentul astmului bronsic.
Cataplasme cu ceapa cruda, taiata se aplica pe articulatia dureroasa in cazul reumatismului. In migrene se aplica aceste cataplase pe frunte, iar in retentia de urina se aplică pe partea de jos a abdomenului.
Cataplasme cu ceapa coapta, se coace ceapa la cuptor si apoi se aplica foile caldute pe abcese, flegmoane, furuncule, facandu-le sa se matureze mai devreme.
Comprese cu suc proaspat de ceapa, se aplica pe degeraturi, crapaturi, julituri pentru a atenua durerea si a elimina riscul unei infectii.
Sucul proaspat de ceapa se aplica pe zonele cu pistrui pentru a ajuta la indepărtarea acestora.
Ceapa in gospodarie
- Mirosul de ceapa alunga tantarii, de aceea se pune langa pat (in sezonul cald) o farfurie in care se afla o ceapa taiata.
- Ceapa coapta la cuptor, asezata pe talpa piciorului (sub ciorapi de lana) la culcare, face bine astmaticilor si cardiacilor.
- Ceapa cruda are actiune mai ales asupra aparatului urinar, ca diuretic, iar cea coapta sau fiarta actioneaza asupra tubului digestiv.
- Pentru a inlatura mirosul de ceapa se mesteca multa vreme boabe de cafea, frunze verzi de patrunjel.
- Ca sa dispara de pe maini mirosul de ceapa, se freaca mainile cu apa sarata sau cu apa in care s-a dizolvat amoniac.
- Pentru inlaturarea cariilor care au atacat mobilierul, frecati partile atinse cu o ceapa taiata in doua. Repetati operatiunea timp de 15 zile, cel putin.
- Ca sa inlaturati petele de rugina, frecati obiectele cu o bucata de ceapa.
- Pentru a curata obiectele de arama, faceti un amestec din cantitati egale de pamant umed si ceapa taiata marunt.
- Cerneala simpatica nu este altceva decat suc proaspat de ceapa. Scrisul apare in momentul in care incalzim foaia pe care am scris.