Balmos
PrinteazaBalmos
- 150 g unt
- 2 litri smântână
- 1 linguriţă sare
- 1 kg mălai
- 1,5 litri lapte acru
Mod de preparare:
Intâi se pune untul în ceaun să se topească la foc micApoi se adaugă smântână şi sarea, la fiert, amestecându-se des şi conştiincios. Când astea s-au încins se adaugă mălaiul (ca la o mămăligă ciobănească ce este, adică o parte „farină” la două părţi „zamă”)
Se amestecă şi se tot amestecă şi iar se amestecă, până răzbeşte la suprafaţă untul, ca nişte băltiţe de primăvară pe pământul mănos al mămăligii.
Acu se mai lasă o ţâră vreo trei minute pe foc iute, să prindă coajă la cuptor e şi mai bine, că prinde crustă şi sus şi jos .
Dacă s-a rumenit şi nu se poate să nu se fi făcut roşu frumos ca un miez de lemn de salcâm balmoşul e de pus cu ceaun cu tot pe fundul de lemn .
Pofta buna!