Tsureki Colac impletit
PrinteazaTsureki Colac impletit
- 1 kg de făină bună
- 1 cană de lapte călduţ
- 1 lingură drojdie
- 1 lingură amestecătură (nucşoară, cuişoare, piper, coajă de lămâie şi portocală)
- 1 linguriţă scorţişoară
- 1 linguriţă chimion
- jumătate lingură sare de mare
- 6 ouă
- 5 linguri unt
- 5 linguri zahăr
- migdale
Ingrediente glazura: 2 gălbenuşuri , 1 lingură miere ,1 lingură apă,câteva ouă vopsite
Mod de preparare:
Se face o maia, desfăcând drojdia în lapte. Se amestecă făina cu mirodenii şi sare. Se freacă untul cu zahăr şi se bate furios cu ouă. într-o gropniţă din mijlocul colinei de făină se toarnă dospeala şi spuma de unt şi ouă, amestecând şi tot amestecând .
Se frământă zece minute de e nevoie, se mai adaugă lapte ori apă până ce se leagă un aluat elastic, suplu. Se lasă la crescut, la loc cald, acoperit, 2 ceasuri. Se frământă iar, plămada a crescut de două ori, se mai lasă o dată să dospească, 1 ceas (la sfârşit, de apeşi cu degetul, bine-i să rămână urmă).
Se împarte în trei gogoloaie, se întind acestea şuviţe lungi de-un braţ, groase ca pe mână, şi se- mpletesc ca o cosiţă de copilă peloponeză, cu sprâncene groase şi păr corbuliu, sau ca un exuberant capitel corintic.
Capetele se lipesc, formând un cerc luminos. In colac se cufundă şi, numai pe jumătate, ouă roşii, să rămână urmă pentru când s-o coace.
Se mai lasă încă o oră să răsufle, apoi se scot cu grijă ouăle (unii le lasă, că-s vopsite cu lucru sănătos), se unge tsureki cu zeamă de ou şi miere şi se presară cu migdale.
Se dă colacul la cuptor, cam o oră ca să fim siguri că e copt, batem tsureki .
Pofta buna!