Inghetata de nuci
PrinteazaInghetata de nuci
Ingrediente:
- îngheţata de vanilie
- 400 g nuci (sau alune)
- 100 g zahăr (pentru caramel)
- putină lămîie
Mod de preparare:
Inghetata de nuci: Pregătim compoziţia ca pentru o- îngheţată obişnuită de vanilie. O turnăm într-un castron. Punem în compoziţia fierbinte nuci caramelizate (pralinate) şi pisate.
Lăsăm să se răcească, amestecînd tot timpul cu lopăţică. Apoi strecurăm compoziţia printr-un tifon, o turnăm în şerbetieră, punem gheaţă şi sare şi învîrtim pînă se întăreşte îngheţata.
Nucile se pregătesc astfel: curăţăm nucile de coajă, le punem în cuptor, la foc domol, să se prăjească puţin, ca să se ia uşor pieliţa lor, sau le opărim în apă clocotită, acoperindu-le cu capacul, 10-15 minute apoi le curăţăm ca pe migdale şi le uscăm pe maşină.
Pregătim caramelul într-o cratiţă, din zahăr tos şi cîteva picături de zeamă de lămîie.
Aşezăm cratiţa pe maşină la foc viu, amestecînd tot timpul cu o lopăţică, pînă se topeşte complet zahărul şi se transformă într-un sirop roşu închis, adică în caramel.
Punem nucile pregătite, amestecînd repede. Apoi scoatem imediat nucile şi le punem într-o farfurie unsă cu ulei bun.
Pisăm o parte din nuci, le adăugăm în compoziţia fiartă şi fierbinte (nu crudă) şi le lăsăm să stea pînă se răceşte compoziţia.
După aceea le scoatem strecurînd compoziţia şi adăugăm pentru garnitură nuci întregi sau jumătăţi, caramelizate, în momentul cînd compoziţia este pe jumătate îngheţată şi nu mai avem de învirtit mult. Dacă le punem de la început, cad la fund, adunîndu-se într-un singur loc.
Pofta buna!