Tort cu capsuni, mascarpone si glazura de caise

Printeaza

Tort cu capsuni, mascarpone si glazura de caise din: capsuni, zahar pudra, zeama de lamaie, unt, ou, zahar, faina, colorant alimentar, praf de copt, unt, esenta de vanilie, mascarpone, smantana pentru frisca, gem de caise.

Ingrediente: 

  • 1 kg de capsuni, fara codite, cu exceptia a 8 bucati
  • 1 lingura de zahar pudra
  • zeama de la 1/2 lamaie
  • unt

pentru buline:

  • 1 ou
  • 25g de zahar
  • 25g de faina
  • catea picaturi de colorant alimentar roz si rosu

blaturi:

  • 8 oua
  • 200g de zahar
  • 200g de faina
  • 2 lingurite praf de copt
  • 50g de unt, topit
  • 2 lingurite esenta de vanilie

umplutura:

  • 500g de mascarpone
  • 5 linguri de zahar pudra
  • 300ml de smantana pentru frisca

pentru glazura:

  • 3 linguri gem de caise
  • zahar pudra, pentru presarat deasupra

 

Mod de preparare:

Taie in felii 300g de capsuni. Pune-le intr-o cratita impreuna cu zaharul pudra si zeama de lamaie. Incalzeste-le usor, pana cand incepe sa se scurga zeama din ele, apoi fierbe-le, neacoperite, 2 minute.

Transfera-le in robotul de bucatarie si paseaza-le, apoi trece pasta printr-o sita, pentru a indeparta semintele.

Unge cu unt si tapeteaza cu hartie de copt fundul si marginile unei tavi pentru rulada, cu dimensiunile de 23 x 33cm.

Unge cu unt si tapeteaza cu hartie de copt fundul unei forme rotunde de prajitura, cu diametrul de 20-21cm.

Pentru a face bulinele, bate oul si zaharul cu ajutorul unui mixer, pana cand obtii o crema groasa si deschisa la culoare.

Trece prin sita faina si impatureste-o in crema folosind o spatula. Dupa ce ai incorporat-o, adauga 1 lingura pasta de capsuni si cateva picaturi din colorantul alimentar roz si cel rosu.

Cu ajutorul unei linguri, presara gramajoare din acest mix pe fundul tavii, lasand putin spatiu intre buline. Da tava la congelator 20 minute, ca bulinele roz sa devina ferme la atingere.

Pentru a face blaturile, incinge cuptorul la 180°C. Daca ai un mixer cu stativ, poti face intreaga cantitate de aluat dintr-o data. In schimb, daca folosesti un mixer manual, e mai usor sa faci aluatul in 2 transe, cu cate 4 oua fiecare.

Bate ouale si zaharul pana cand amestecul devine aerat si deschis la culoare, iar telurile mixerului lasa o urma cand sunt ridicate, 5-8 minute, incorporeaza faina cernuta si praful de copt, apoi untul topit si vanilia si amesteca totul cu miscari de impaturire, cu ajutorul unei spatule, pana cand aluatul devine omogen.

Toarna jumatate din el in forma rotunda pregatita anterior, iar cealalta jumatate in tava de rulada, intinzandu-le uniform.

Coace blatul dreptunghiular timp de 15 minute, iar pe cel rotund timp de 25 de minute. Rastoarna fiecare blat intr-un prosop de bucatarie, dezlipeste hartia de copt, apoi intoarce blaturile pe un gratar pentru prajituri.

Pentru a face umplutura, combina branza mascarpone, zaharul pudra si restul de pasta de capsuni, Toaca 200g de capsuni, dintre cele ramase, in bucati mici. Bate smantana pentru frisca si incorporeaz-o in mascarpone, impreuna cu capsunile tocate.

Tapeteaza cu folie alimentara fundul si marginile formei rotunde si adanci cu diametrul de 23cm. Taie marginile blatului dreptunghiular, pentru a le egaliza, apoi taie-l pe lungjme in doua fasii cu latimea de 9cm.

Asaza-le pe circumferinta formei rotunde, taindu-le putin de jur imprejur, daca nu incap perfect. Cele doua fasii ar trebui sa se imbine strans.

Taie blatul rotund in 3 straturi. Asaza stratul de jos pe fundul formei tapetate cu folie alimentara. Pune deoparte, intr-un bol mic, 3 linguri cu varf de umplutura, apoi transfera jumatate din umplutura ramasa peste blat, intinzand-o uniform.

Asaza deasupra un al doilea strat de blat, urmat de cealalta jumatate de umplutura, uniformizand-o la fel. Urmeaza ultimul strat de blat.

Acopera tortul cu folie alimentara si tine-l la frigider 24-48 de ore, alaturi de bolul mic cu umplutura pusa deoparte.

Scoate cu grija tortul din tava si indeparteaza folia alimentara de pe fund. Asaza tortul pe un platou. Feliaza restul de capsuni fara codite. Intinde pe tort umplutura pusa deoparte, urmata de capsunile taiate si de cele 8 intregi.

Incalzeste gemul de caise impreuna cu 2 linguri de apa intr-o craticioara, apoi trece-l printr-o sita. Unge capsunile cu el.

Presara zahar pudra pe marginea de sus a tortului. Tine-l la frigider pana cand urmeaza sa-l servesti.

 

Tort cu capsuni, mascarpone si glazura de caise

Tort_cu_capsuni_mascarpone_si_glazura_de_caise

Pofta buna!

 

 

 

 

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.