Cozonac cu lapte si stafide
PrinteazaCozonac cu lapte si stafide din: faina alba, faina integrala,drojdie uscata, zahar, zahar brun, condimente pentru prajituri, scortisoara, lapte, unt, oua, stafide.
- 225g de faina alba
- 350g de faina integrala
- 2 plicuri a cate 7g de drojdie uscata
- 25g de zahar
- 50g de zahar brun, plus 1 lingura cu varf
- cate 1 lingura mix de condimente pentru prajituri si scortisoara macinata
- 200ml de lapte
- 50g de unt
- 2 oua, batute
- 175g de stafide
Mod de preparare:
Pune fiecare faina in cate un bol si adauga cate un pachetel de drojdie si 1/2 lingurita de sare in fiecare.
Amesteca faina alba cu zaharul alb si faina neagra cu zaharul brun, condimentele si scortisoara.
Pune laptele si untul intr-o oala mica si incalzeste-le la foc mic, pana cand untul se topeste.
Fa o adancitura in mijlocul fiecarui mix de faina si toarna cate o jumatate din laptele untos.
Adauga cate 1 ou in fiecare si amesteca ingredientele pentru a obtine doua aluaturi moi si lipicioase.
Transfera fiecare aluat pe o suprafata presarata cu faina si framanta-le cate 5 minute.
Pune-le la loc in boluri, acopera-le lejer cu folie alimentara unsa cu ulei si lasa-le intr-un loc calduros pana cand isi dubleaza dimensiunile.
Presara putina faina intr-o tava de chec de 900g.
Scoate aluaturile din boluri si framanta-le cate 30 de secunde. Intinde-le in doua foi subtiri, a caror latime sa fie egala cu lungimea tavii, iar lungimea cat iti permite aluatul.
Cu cat sunt mai lungi, cu atat se vor crea niste spirale mai frumoase.
Topeste 2 linguri de unt si unge aluatul inchis la culoare cu unt topit, cu ajutorul unei pensule de patiserie, apoi presara pe el stafidele si 1 lingura suplimentara de zahar brun.
Asaza deasupra aluatul alb si apasa-le. Unge suprafata cu restul de unt topit, apoi rasuceste-le pornind de la una dintre laturile egale cu lungimea tavii.
Asaza cozonacul astfel obtinut in tava si acopera-l lejer cu folie alimentara unsa cu ulei.
Lasa-l intr-un loc calduros 20-30 de minute, pana cand creste deasupra marginii tavii.
Incinge cuptorul la 200°C si coace cozonacul 20 de minute, apoi micsoreaza temperatura la 180°C si mai coace-l 20 de minute.
Scoate cozonacul si verifica daca sună a gol cand il lovesti dedesubt – daca nu, pune-l la loc in tava si mai lasa-l in cuptor 5 minute.
Raceste-l pe un gratar pentru prajituri, apoi feliaza-l.
Cozonac cu lapte si stafide
Pofta buna!