Cozonac cu lapte si stafide

Printeaza

Cozonac cu lapte si stafide din: faina alba, faina integrala,drojdie uscata, zahar, zahar brun, condimente pentru prajituri, scortisoara, lapte, unt, oua, stafide.

 

Ingrediente: Cozonac_cu_lapte_si_stafide

  • 225g de faina alba
  • 350g de faina integrala
  • 2 plicuri a cate 7g de drojdie uscata
  • 25g de zahar
  • 50g de zahar brun, plus 1 lingura cu varf
  • cate 1 lingura mix de condimente pentru prajituri si scortisoara macinata
  • 200ml de lapte
  • 50g de unt
  • 2 oua, batute
  • 175g de stafide

Mod de preparare:

Pune fiecare faina in cate un bol si adauga cate un pachetel de drojdie si 1/2 lingurita de sare in fiecare.

Amesteca faina alba cu zaharul alb si faina neagra cu zaharul brun, condimentele si scortisoara.

Pune laptele si untul intr-o oala mica si incalzeste-le la foc mic, pana cand untul se topeste.

Fa o adancitura in mijlocul fiecarui mix de faina si toarna cate o jumatate din laptele untos.

Adauga cate 1 ou in fiecare si amesteca ingredientele pentru a obtine doua aluaturi moi si lipicioase.

Transfera fiecare aluat pe o suprafata presarata cu faina si framanta-le cate 5 minute.

Pune-le la loc in boluri, acopera-le lejer cu folie alimentara unsa cu ulei si lasa-le intr-un loc calduros pana cand isi dubleaza dimensiunile.

Presara putina faina intr-o tava de chec de 900g.

Scoate aluaturile din boluri si framanta-le cate 30 de secunde. Intinde-le in doua foi subtiri, a caror latime sa fie egala cu lungimea tavii, iar lungimea cat iti permite aluatul.

Cu cat sunt mai lungi, cu atat se vor crea niste spirale mai frumoase.

Topeste 2 linguri de unt si unge aluatul inchis la culoare cu unt topit, cu ajutorul unei pensule de patiserie, apoi presara pe el stafidele si 1 lingura suplimentara de zahar brun.

Asaza deasupra aluatul alb si apasa-le. Unge suprafata cu restul de unt topit, apoi rasuceste-le pornind de la una dintre laturile egale cu lungimea tavii.

Asaza cozonacul astfel obtinut in tava si acopera-l lejer cu folie alimentara unsa cu ulei.

Lasa-l intr-un loc calduros 20-30 de minute, pana cand creste deasupra marginii tavii.

Incinge cuptorul la 200°C si coace cozonacul 20 de minute, apoi micsoreaza temperatura la 180°C si mai coace-l 20 de minute.

Scoate cozonacul si verifica daca sună a gol cand il lovesti dedesubt – daca nu, pune-l la loc in tava si mai lasa-l in cuptor 5 minute.

Raceste-l pe un gratar pentru prajituri, apoi feliaza-l.

Cozonac cu lapte si stafide

Cozonac_cu_lapte_si_stafide

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.