Cum se prepara aluat de pizza de casa

Printeaza

Cum se prepara aluat de pizza de casa din: faina, sare, drojdie uscata, apa, ulei.

Ingrediente:Cum_se_prepara_aluat_de_pizza_de_casa

  • 500g de făină, plus extra pentru presărat pe suprafaţa de lucru şi pe aluat
  • 1 linguriţă de sare
  • 1/2 linguriţă de drojdie uscată
  • 400ml de apă caldă
  • ulei, pentru uns mâinile şi bolul

Mod de preparare:

Cel mai uşor mod de a pregăti blatul este într-un mixer cu stativ, folosind teluri pentru aluat (alternativa este să amesteci ingredientele într-un bol şi să frămânţi aluatul cu mâna pe suprafaţa de lucru).

Pune făina şi sarea în bolul mixerului şi dizolvă drojdia separat, în apă. E întotdeauna o idee bună să aştepţi 5 minute înainte de a folosi lichidul, pentru a vedea dacă drojdia e activă.
Porneşte mixerul şi toarnă lichidul. Păstrează viteza constantă, medie spre mare.

Ar trebui să se formeze repede o minge de aluat. Dacă este încă lipicioasă dedesubt, adaugă 1-2 linguri de făină. Frământă aluatul 5-7 minute, până când devine lucios şi elastic în momentul în care îl apeşi cu un deget. (Dacă-l frămânţi de mână, îţi va lua circa 10 minute.) Incearcă, pe cât posibil, să nu adaugi prea multă făină. Acesta este un tip de aluat uşor lipicios, dar tocmai de aceea rămâne lejer şi dospeşte frumos.

Cu mâinile unse cu ulei, scoate aluatul din bolul mixerului. Unge cu ulei un alt bol şi pune aluatul în el. Răsuceşte-l pentru a se acoperi cu puţin ulei pe toată suprafaţa. Acoperă strâns bolul cu folie alimentară şi apoi cu un prosop de bucătărie.

Pune-l într-un loc ferit de curent, călduros şi lasă-l să-şi dubleze dimensiunile. Dacă este o zi caniculară, dospirea ar trebui să dureze doar 2 ore. In schimb, dacă e frig, va dura 4 ore. (în cazul în care nu ai de gând să foloseşti aluatul în aceeaşi zi, pune-l în frigider imediat. Scoate-l cu 3-4 ore înainte de a-l utiliza. Apasă-l întâi în bol, apoi frământă-l puţin pe suprafaţa presărată cu făină, pentru a se închega.)

Imparte aluatul în 2 bucăţi, dacă vrei să faci 2 pizze mari sau în 4 bucăţi, pentru 4 pizze de mărimea unei farfurii. Modelează-le sub forma unor mingi. Presară-le înainte cu făină, pentru că vor fi lipicioase. Ţine-le acoperite cu un prosop sau folie alimentară cât timp te ocupi de toppinguri. (Poţi, de asemenea, să le congelezi în pungi sigilabile. Pentru a le decongela, transferă-le în frigider în ziua utilizării lor, apoi adu-le la temperatura camerei cu 3 ore înainte de folosire.)

Modelarea aluatului

Dacă vrei să obţii un blat lejer, aerat, dar crocant, nu folosi un sucitor. Va aplatiza aluatul şi va elimina bulele de aer. (Două zile în frigider produc cele mai multe bule de aer; scoate aluatul cu 3-4 ore înainte de a-l utiliza).

In cazul în care aluatul este la temperatura camerei, întinde-l treptat cu degetele. Când ajunge la un diametru de aproximativ 16cm, aşază discul peste mâinile tale (nu pe palme) şi foloseşte-le pentru a-l întinde şi mai mult, până la 25cm. Poţi începe să întinzi şi celelalte discuri, apoi aşteaptă să-l faci pe ultimul în momentul în care te apuci să le coci.
Odată ce ai devenit un as al întinderii aluatului, poţi experimenta cu diverse forme: dreptunghiurile, cercurile şi pătratele arată, toate, la fel de autentic.

Coacerea pe grătar în aer liber

Un grătar cu gaz este optim pentru controlarea temperaturii, dar unul pe cărbuni va aduce un gust mai intens şi mai afumat. In cazul celui cu gaz, lasă flăcările la intensitate medie spre mică, pentru a nu arde blaturile. In cazul celui pe cărbuni, aşteaptă până când aceştia devin gri şi abia apoi începe coacerea aluatului.

Pune blaturile într-o tavă subţire, presărată cu făină sau o tavă pentru pizza de forma unei lopeţi plate, aceasta are un mâner lung care te va ajuta să pui şi să iei pizza de pe foc. Făina va înlesni alunecarea aluatului pe grill, nu folosi ulei, pentru că blatul se va lipi mai tare şi va fi mai greu de transferat.

Dacă găteşti pe cărbuni, asigură-te că grillul s-a încins, iar flăcările s-au retras. Lasă aluatul să alunece din tavă pe grill, acoperă-l cu capacul grătarului (în cazul în care grătarul tău are unu!) şi lasă-l 3-4 minute.

Aluatul ar trebui să se umfle în acest interval. E gata când dedesubt are dungi maro deschis. Cu ajutorul unui cleşte, ia-l de pe foc şi întoarce-l pe partea cealaltă. Asamblează pizza dorită, ţinând minte că less is more, cu cât sunt mai puţine ingrediente, cu atât blatul va rămâne mai crocant, iar toppingurile se vor găti mai bine. Aşază pizza la loc pe foc, cu partea necoaptă în jos, şi închide capacul. Lasă pizza alte 3-4 minute, apoi dă-o la o parte când brânza s-a topit, iar toppingurile au devenit fierbinţi.

Coacerea în casă

O tigaie-grill poate fi un înlocuitor bun pentru grătarul cu cărbuni. Incinge-o bine şi găteşte aluatul urmând instrucţiunile de la grătar: ţine-l pe o parte timp de 3-4 minute, apoi întoarce-l, pune toppingurile şi găteşte-l şi pe partea cealaltă.

Cum se prepara aluat de pizza de casa

Cum_se_prepara_aluat_de_pizza_de_casa

Pofta buna!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.
Comentariile care conțin injurii, un limbaj licențios, instigare la încălcarea legii, la violență sau ură vor fi șterse. Îi încurajăm pe cititori să ne raporteze orice abuz vor sesiza in comentariile postate pe Restaurante de Lux.