Paine gustoasa de casa
PrinteazaPaine gustoasa de casa din: faina, apa, drojdie, zahar, sare, ulei.
- 1 kg făină
- 500 ml apă
- 50 g drojdie proaspătă
- 1 linguriţă zahăr
- 1/2 linguriţă sare
- 100 ml ulei
Mod de preparare:
Din ingredientele de mai sus ies 2 pâini în formă de cozonac. Faci o maia din drojdie, 1 linguriţă cu zahăr şi 100 ml apă caldă. Laşi maiaua să crească la cald. Cerni făina într-un vas mai mare si faci o adâncitură în care pui maiaua, restul de apă caldă, sarea şi uleiul (opreşti puţin pentru a unge formele).
Frămânţi aluatul bine. Acoperi cu un şervet şi laşi 30 de minute să crească sau până îşi dublează volumul. După ce aluatul a crescut, îl împărţi în două părţi egale, le modelezi, le pui în două tăvi de cozonac şi le laşi să crească. Introduci apoi formele în cuptor, la foc mediu, timp de 40 de minute.
Când sunt gata, scoţi pâinile din forme, le aşezi pe un fund de lemn si le înveleşti cu un servet.
Pofta buna!