Gâscă sălbatică la tavă
PrinteazaGâscă sălbatică la tavă din: gasca, untura, marinata.
- 1 gâscă
- 50 g untură
- marinata
Mod de preparare:
După ce a fost ţinută la fezandat, gâscă se curăţă de pene, se pârleşte, se freacă cu mălai şi se spală.
Măruntaiele se scot şi se opresc doar inima şi ficatul, restul aruncându-se. Se taie în patru şi se pune într-un vas pentru marinare.
Separat se pun la fiert componentele pentru marinată: 100 ml oţet, 300 ml apă, 200 ml vin, câteva felii de morcovi, ceapă, ţelină,foi de dafin, piper boabe, cimbru, usturoi, sare.
Toate se pun la fiert într-un vas acoperit, pentru 10 minute, după care se ia de pe foc şi se toarnă călduţă peste came, ţinându-se apoi la loc răcoros.
In acest mod, carnea de gâscă poate să se marineze în câteva ore sau zile, aceasta depinzând de vârsta vânatului.
Se întoarce carnea şi se ţine acoperită.
Când se scoate din marinată, se şterge, se pune într-o tavă smălţuită, se unge cu untură, se toarnă puţină apă şî se introduce în cuptorul încins.
Se întorc bucăţile ca să se rumenească pe toate părţile, după care se continuă frigerea ca să se pătrundă carnea, la foc mic.
In cazul în care carnea este tare, se adaugă puţină apă sau zeamă de marinată şi se mai lasă la cuptor, iar dacă se rumeneşte şi nu este încă moaje, se mai înăbuşă pe plită (plita poate fi înlocuită cu un disc din tablă groasă, pus pe ochiul aragazului).
Frigerea unei gâşte mai bătrâne poate să dureze de la 2 până la 3 ore.
Pofta buna!