Tort cu mere si vanilie
PrinteazaTort cu mere si vanilie din: mere Ionatan, zahăr, apă, ouă, făină, ulei, sare, esenţă de vanilie sau rom, frişcă bătută, bombonele de ornat sau fulgi de cocos.
- 1 kg mere Ionatan,
- 8 linguri zahăr
- 1/2 cană apă
- 8 ouă
- 8 linguri făină
- 8 linguri ulei
- sare
- 8 linguri zahăr
- 1 esenţă de vanilie sau rom
- 500 g frişcă bătută
- bombonele de ornat sau fulgi de cocos
Mod de preparare:
Cureţi merele, le tai în 2 şi le scoţi miezul şi seminţele. într-o cratiţă arzi 8 linguri de zahăr şi stingi cu 1/2 cană apă.
Introduci merele în siropul de zahăr ars şi le fierbi acoperit timp de 20-25 de minute la foc mic, până scade aproape tot siropul.
Dacă este nevoie, mai adaugi 2-3 linguri de apă. Apoi laşi compoziţia la răcit. Apoi pregăteşti pandişpanul: Separi albuşurile de gălbenuşuri şi baţi albuşurile cu zahărul, iar gălbenuşurile le amesteci cu uleiul (câte 1 lingură).
Torni albuşurile bătute spumă tare peste gălbenuşuri şi apoi adaugi făina cernută (câte 1 lingură).
Adaugi esenţa de vanilie sau de rom şi amesteci uşor cu o spatulă de lemn. Coci pandişpanul într-o tavă rotundă sau dreptunghiulară (după preferinţă), îl laşi la răcit şi îl tai în două pe orizontală.
Pui prima foaie de tort şi jumătate din cantitatea de mere.
Apoi adaugi cealaltă foaie de tort şi o acoperi cu merele rămase.
Acoperi tortul cu multă frişcă şi îl ornezi cu bombonele fine, colorate. Tortul este mai bun a doua zi.
Pofta buna!