Desert cu prune si sos cu aroma de vanilie
PrinteazaDesert cu prune si sos cu aroma de vanilie din: unt, oua, faina, pesmet, zahar brun, nucsoara, migdale, scortisoara, mar, prune uscate, smochine uscate, stafide, coacaze, coaja de lamaie, coaja de portocala, zeama de lamaie, zeama de portocala, fructe confiate, rom, galbenusuri, lapte, frisca lichida, esenta de vanilie.
- 110 g unt
- 2 ouă
- 50 g făină
- 110 g pesmet
- 230 g zahăr brun
- 1/4 lingură nucşoară
- 25 g migdale
- 1/2 lingură scorţişoară
- 1 măr mic
- 75 g prune uscate
- 50 g smochine uscate
- 300 g stafide
- 110 g coacăze
- coaja rasă de la 1 lămâie
- coaja rasă de la 1 portocală
- zeama de la 1 lămâie
- zeama de la 1 portocală
- 25 g fructe confiate
- rom
Ingrediente pentru sos:
- 5 gălbenuşuri
- 250 ml lapte
- 250 ml frişcă lichidă
- 125 g zahăr
- 1-2 linguriţe esenţă vanilie
Mod de preparare:
Cureţi de coajă şi dai prin răzătoarea mare mărul. Tai mărunt prunele şi smochinele. Pisezi uşor nucşoara şi migdalele. Amesteci zeama de lămâie şi de portocală cu romul, până obţii o cantitate de 200 ml de lichid, în care laşi la îmmuiat, câteva ore, fructele uscate.
Amesteci într-un castron untul cu zahărul, până obţii o cremă moale. Adaugi făina, ouăle şi restul de ingrediente. Pui pe fundul unui vas termorezistent hârtie de copt unsă cu unt, apoi torni amestecul, îl nivelezi şi-l acoperi cu o nouă hârtie de copt unsă cu unt şi cu una de aluminiu.
Strângi bine şi legi cu sfoară, dacă este necesar. Pui vasul să fiarbă pe baie de aburi, 4 ore.
Pentru sos, pui pe foc într-un vas laptele şi frişca. Ai grijă să nu fiarbă, pentru că se taie. Laşi la răcit.
Separat, baţi gălbenuşurile cu zahărul. Adaugi în compoziţia de lapte esenţa de vanilie şi o torni încet peste gălbenuşuri. Mixul obţinut îl pui din nou pe foc şi amesteci continuu, până se îngroaşă şi îl iei, apoi, repede de pe foc. Inainte să o duci la masă, încălzeşti budinca, tot pe baie de aburi, câteva minute şi o serveşti cu sos.
Desert cu prune si sos cu aroma de vanilie
Pofta buna!