Curcan umplut cu carnati
PrinteazaCurcan umplut cu carnati din: curcan, umplutura de carnati, ceapa, lamaie, dafin, unt, bacon, vin, ulei de masline,morcov, faina, supa de pui.
- 1 curcan de 5-5,5kq
- 1/4 cantitate umplutură de cârnaţi
- 1 ceapă mare, tăiată în sferturi
- 1 lămâie, tăiată în două
- câteva frunze de dafin
- 85g de unt moale
- 10 felii lungi de bacon
- 150ml de vin alb sec sau vin roşu
Ingrediente pentru sos:
- 1 lingură ulei de măsline
- 1 ceapă, tocată
- 1 morcov, tocat
- 1 frunză de dafin
- 50g de făină
- 300ml supă de pui
Mod de preparare:
Intâi prepară sosul, incinge uleiul într-o oală nonaderentă şi căleşte ceapa, morcovul şi frunza de dafin 10 minute, amestecând frecvent, până când legumele se înmoaie, între timp, combină făina cu 300ml de apă rece, pentru a obţine o pastă fina.
Scoate frunza de dafin din oală şi toarnă supa, urmată imediat de pasta de făină, amestecând încontinuu până când sosul se îngroaşă.
Lasă-l să fiarbă 5-10 minute, amestecând frecvent, apoi pasează totul cu un blender vertical, până când sosul devine foarte fin.
Toarnă-l într-un bol şi acoperă-l cu folie alimentară sau hârtie de copt, pentru a împiedica formarea unei pojghiţe atunci când se răceşte.
Cântăreşte curcanul şi calculează timpul de coacere astfel încât să aloci 40 de minute per kg la un curcan cu greutatea cuprinsă între 4,5 şi 6,5kg şi alte 35 de minute pentru fiecare kg de curcan peste această greutate.
Orientativ, un curcan cu această greutate ar trebui să se facă în 3 ore şi 20 de minute – 3 ore şi 40 de minute, plus-30-45 de minute pentru odihnire.
Aşază umplutura în capătul dinspre gât al curcanului, întinzând pielea şi vârând-o sub pasăre, pentru un aspect îngrijit.
Pune ceapa şi lămâia, cu nişte frunze de dafin, în cavitatea curcanului.
Intinde untul pe pielea care acoperă pieptul şi aşază felii lungi de bacon deasupra, pentru a acoperi şi proteja fiecare bucată de piept.
Carnea poate fi astfel pregătită cu o seară înainte, dar scoate-o din frigider cu 1 oră înainte de a o coace, pentru a pentru a acoperi complet carnea; transferă-l astfel într-o tavă şi asezonează-l bine.
Toarnă vinul în cavitatea păsării, apoi adu folia de aluminiu peste curcan şi sigilizează-l bine.
Coace-l conform timpului calculat. In ultimele 40 de minute, deschide folia şi îndepărtează baconul (serveşte-l ajături de curcan mai târziu).
Strecoară zeama din tavă şi foloseşte un pic din uleiul care se ridică la suprafaţă pentru a stropi carnea.
Coace curcanul până când devine auriu la exterior, iar zeama care se scurge din pulpă este transparentă atunci când străpungi carnea cu o scobitoare.
Lasă-l să se odihnească pe un platou cald, acoperit cu folie de aluminiu şi prosoape de bucătărie, timp de 45 de minute.
Când curcanul mai are doar 40 de minute de stat la cuptor, îndepărtează grăsimea strânsă la suprafaţa şi toarna într-o cratita.
Cantitatea de zeamă obţinută depinde de tipul de curcan folosit, completeaz-o cu până la 600ml supă de pui, dacă e nevoie.
Transferă baza de sos într-o oală, încălzeşte-o la foc mic împreună cu putină zeamă de curcan, pentru a o fluidiza, apoi încorporează treptat restul de zeamă şi fierbe sosul până când începe să clocotească. Asezonează-l.
Pentru a servi curcanul, tranşează-l şi aranjează feliile pe un platou fierbinte, cu puţin sos turnat deasupra.
Curcan umplut cu carnati
Pofta buna!