Baigli cu mac si stafide si scortisoara
PrinteazaBaigli cu mac si stafide si scortisoara din: faina, drojdie, zahar, lapte, oua, unt, coaja de lamaie sau portocala, zahăr vanilat, sare, seminţe de mac, scorţişoară măcinată, zeamă de portocală, nucă măcinată, rom, zeama de la o lămâie.
- 500 g făină
- 10 g drojdie
- 100 g zahăr
- 175 ml lapte
- 2 ouă
- 150 g unt
- coajă de lămâie sau portocală rasă
- 1 plic zahăr vanilat
- puţină sare
Ingrediente pentru umplutura:
- 50 g seminţe de mac
- 125 ml lapte
- 50 g unt
- A linguriţă scorţişoară măcinată
- 1 ou
- 50 ml zeamă de portocală
- 50 g stafide
- 2 linguri de rom
- 50 g nucă măcinată
Ingrediente pentru glazură:
- 1 albuş
- 2-3 linguri zahăr
- zeama de la o lămâie
Mod de preparare:
Freci drojdia cu o linguriţă de zahăr şi o dizolvi cu laptele călduţ şi puţină făină. Laşi maiaua să crească la căldură, pentru 30 de minute. Untul îl freci cu restul de zahăr şi cu zahărul vanilat, apoi le amesteci cu făina, coaja de lămâie sau portocală şi ouăle bătute cu puţină, sare.
Frămânţi bine, până se desprinde de vas şi laşi la dospit la căldură. Macul îl speli şi îl fierbi în lapte timp de 5 minute. Dacă se răceşte, îl amesteci cu untul, scorţişoara, nuca măcinată, zeama de portocală, stafidele, oul bătut şi romul.
Intinzi aluatul, pe care pui umplutura şi apoi rulezi.
Laşi rulada 5 minute să se liniştească. Intr-o tavă pui hârtie de copt, aşezi rulada şi dai la cuptorul preîncălzit pentru 1 oră. Baţi albuşul cu zahărul, la care adaugi, treptat, zeamă de lămâie, cu care glazurezi rulada răcită.
Glazura se întăreşte după 2-3 ore.
Pofta buna!