Prajitura cu pere, gem de capsuni si mac
PrinteazaPrajitura cu pere, gem de capsuni si mac din: făină albă, drojdie, lapte, oua, zahar, unt, sare, coaja de lamaie, gem de căpşuni, pere, vin alb, zeama de lămâie, mac.
- 300 g făină albă
- 1 plic drojdie
- 125 ml lapte
- 1 ou
- 50 g zahăr
- 50 unt
- 1 praf de sare
- coaja răzuită de la o lămâie
Pentru umplutură:
- gem de căpşuni
- 4 pere
- 50 ml vin alb
- zeama de la o lămâie
- 50 g zahăr
Pentru firimituri:
- 150 g făină
- 80 g zahăr
- 100 g unt
- 1 praf de sare
- 50 g mac
Pentru uns:
- 1 ou
Mod de preparare:
Combini drojdia cu 1 lingură de zahăr, 2 linguri de făină şi 2-3 linguri de lapte. Ţii maiaua la crescut până îşi dublează volumul.
Amesteci făina, maiaua, zahărul, untul topit, laptele călduţ, oul, coaja de lămâie şi un praf de sare şi frămânţi până obţii un aluat elastic. îl lasi să crească.
Descojeşti perele, le scoţi căsuţa cu seminţe şi le tai feliuţe. Le pui la fiert cu vinul, zahărul şi zeama de lămâie aproximativ de 5 minute. Le scurgi şi le laşi ta răcit. Intre timp, prepari firimiturile.
Amesteci făina cu untul la temperatura camerei, zahărul şi praful de sare până obţii firimituri mari. împărţi compoziţia în două, iar o jumătate o combini cu macul spălat.
Impărţi aluatul în două. Rulezi o jumătate şi o tai în părţi egale. Turteşti bucăţelele şi cu o ceaşcă le faci o scobitură în mijloc.
Ungi aluatul cu ou bătut. Intinzi peste prăjiturele o linguriţă de gem. Aşezi peste ele feliuţe de pere, iar deaslrpra pui firimiturile simple. Dai tava la cuptor.
Procedezi la fel şi cu cealaltă jumătate de aluat, iar peste pere presari firimituri amestecate cu mac. Dai tava la cuptor până când prăjiturelele se rumenesc frumos.
Prajitura cu pere, gem de capsuni si mac
Pofta buna!