Tarta gascona cu mere
PrinteazaTarta gascona cu mere din: faina, zahar, unt, migdale, ou, mere, prune, coniac, frisca.
- 220 g faina
- 60 g zahar tos
- 125 g unt + unt cat o nuca pentru uns forma
- 50 g migdale pisate fin
- 1 ou
Ingrediente umplutura: 2 oua, 3 mere, 30 g unt, 150 g prune uscate (fara samburi), 4 linguri coniac, 40 g smantana groasa (frisca nebatuta), 50 g zahar tos.
Mod de preparare:
Puneti intr-un castron faina, zaharul, untul taiat bucatele si pudra de migdale si framantati-le cu varful degetelor. Adaugati apoi oul, faceti un bulgare din aluat si bagati-l o ora la frigider (sau 15 minute la congelator).
Puteti sa pregatiti aluatul si cu o zi inainte si sa-l lasati la rece toata noaptea. Incingeti cuptorul la 180¡C si preparati garnitura.
Bateti smantana (frisca) cu 30 g zahar si 1 ou si puneti-o de-o parte. Curatati merele, taiati-le in patru, indepartati partea lemnoasa si mai taiati o data sferturile felii.
Caliti-le 10 minute in unt la foc mic, amestecand din timp in timp. Adaugati prunele taiate in doua si amestecati din nou.
Scoateti fructele din tigaie, turnati coniacul, lasati-l sa dea in clocot la foc iute, introduceti iarasi fructele, adaugati smantana , amestecati si puneti-le deoparte.
Tapetati cu aluat o forma de tarta unsa cu unt de preferinta dreptunghiulara, intepati-l din loc in loc cu o furculita si turnati peste el fructele cu crema.
Din resturile de aluat taiati gratii subtiri, asezati-le in crucis peste umplutura, ungeti-le cu oul ramas batut si presarati peste ele restul de zahar.
Bagati tarta la cuptor, lasati-o 40 de minute, apoi scoateti-o, rasturnati-o si serviti-o calduta.
Pofta buna!