Friptura de carne de miel la tava din: miel, ulei, vin, usturoi, sare. Ingrediente: o jumătate de miel – coastele şi pulpele 1 cană ulei (sau untură) 1-2 pahare vin 8- 10 căţei usturoi sare Mod de preparare: Se curăţă mielul şi se spală. Se separă pulpele şi partea de coaste, după care bucăţile […]
Cum se marineaza carnea de miel – ied cu vin si mirodenii (VIDEO)
PrinteazaCum se marineaza carnea de miel – ied cu vin si mirodenii – Carnea de miel este o delicatesă apreciată în multe culturi, iar marinarea este una dintre cele mai bune metode de a-i intensifica aroma și de a o face mai fragedă.
Marinarea cărnii de miel ajută la pătrunderea condimentelor în carne, creând un gust mai bogat și mai complex. În plus, prin marinare, se poate reduce mirosul specific al cărnii de miel, iar textura devine mai fragedă și mai plăcută.
Dacă vrei să obții un preparat gustos și savuros, marinarea este esențială.
Ingrediente pentru Marinarea Cărnii de Miel:
- 1 kg carne de miel (cotlete, pulpe sau orice altă bucată de carne dorită)
- 4 linguri ulei de măsline
- 3 căței de usturoi, zdrobiți
- 2 linguri de suc de lămâie sau oțet de vin alb
- 1 linguriță de rozmarin uscat sau 2-3 ramuri de rozmarin proaspăt
- 1 linguriță de cimbru uscat sau 1 ramură de cimbru proaspăt
- 1 linguriță de sare (sau după gust)
- 1/2 linguriță de piper negru proaspăt măcinat
- 1/2 linguriță de boia dulce sau iute (pentru un gust mai intens)
- 1 linguriță de miere (opțional, pentru un gust mai echilibrat)
- 1/2 cană de vin alb sau roșu (opțional, pentru un plus de aromă)
- 1 linguriță de semințe de chimen sau coriandru (opțional, pentru un gust mai exotic)
Mod de Preparare a Marinadei:
Pasul 1: Pregătirea Marinadei
Amestecarea ingredientelor: Într-un bol mare, combină uleiul de măsline, sucul de lămâie (sau oțetul), usturoiul zdrobit, rozmarinul, cimbrul, sarea, piperul, boiaua și, dacă dorești, mierea și vinul. Amestecă bine până când toate ingredientele sunt complet omogenizate.
Condimente opționale: Dacă dorești o marinadă mai complexă, poți adăuga semințele de chimen sau coriandru, care vor adăuga un gust interesant și exotic cărnii de miel.
Pasul 2: Marinarea Cărnii
Marinarea cărnii: Pune carnea de miel într-un recipient mare sau într-o pungă de plastic, suficient de mare pentru a adăuga marinada. Toarnă marinada peste carne și asigură-te că aceasta acoperă uniform toate bucățile.
Masajul cărnii: Folosește mâinile pentru a masa marinada în carne, astfel încât aromele să pătrundă cât mai bine în fibrele cărnii.
Pasul 3: Lăsarea la Marinat
Timpul de marinare: Acoperă recipientul și lasă carnea la marinat în frigider timp de cel puțin 2-4 ore pentru a lăsa aromele să pătrundă. Dacă vrei să obții o marinare mai intensă, lasă carnea în marinadă timp de 8-12 ore, chiar peste noapte.
Verificarea marinării: Dacă folosești o pungă de plastic, poți întoarce punga din când în când pentru a te asigura că marinada ajunge uniform la toată carnea.
Pasul 4: Prepararea Cărnii
Gătirea cărnii: După ce carnea a fost marinată, o poți găti la grătar, în tigaie sau la cuptor, în funcție de preferințele tale. Marinada va ajuta carnea să se rumenească frumos și să capete un gust delicios. Dacă este necesar, poți păstra o parte din marinadă pentru a unge carnea în timpul gătitului.
Sfaturi:
- Pentru o carne mai fragedă: Dacă folosești bucăți de carne de miel mai dure, poți adăuga în marinadă și puțin iaurt sau suc de ananas, deoarece aceste ingrediente conțin enzime care ajută la frăgezirea cărnii.
- Evita marinarea excesivă: Carnea de miel nu trebuie lăsată prea mult în marinadă, deoarece marinada acidă poate face ca textura cărnii să devină prea moale.
- Marinarea pentru gătit la grătar: Dacă vrei să gătești carnea pe grătar, este bine să o lași la marinat mai mult timp pentru a obține un gust mai intens.
Cum se marineaza carnea de miel – ied cu vin si mirodenii
Asa fezandam (marinam) noi carnea de miel si de ied pentru duminica de Pasti. Procedam astfel de 4 ani, deci avem curajul de a impartasi reteta, stiind ce bunatate va iesi.
Nu trebuie sa urmati cu strictete cantitatile, sunt cat de cat variabile.
Cum se marineaza carnea de miel – ied cu vin si mirodenii
Ingrediente:
Carne:
- – Jumatate de miel (3.2 kg)
- – Jumatate de ied (2.5 kg)
Ingrediente lichide:
- – Ulei de floarea soarelui (aprox. 200 ml)
- – Vin alb (0.5 l)
- – Vin rosu (0.5 l)
Ingrediente “uscate”:
- – Rozmarin proaspat sau uscat (2 legaturi)
- – Cimbru uscat (2 lingurite)
- – Ceapa verde (3 legaturi)
- – Usturoi verde (2 legaturi)
- – Foi de dafin (5,6 foi)
- – Piper boabe (2 linguri)
- – Piper macinat (3 lingurite)
- – Sare (dupa gust, nu mai putin de 3 linguri)
Pregatim ingredientele uscate:
Spalam si tocam ceapa verde si usturoiul verde, continuam cu rozmarinul si adaugam toate celelalte arome, intr-un castron. Le amestecam.
Trecem acum la pregatirea carnii
Separam pulpele de restul carnii, in cazul in care avem jumatate de miel sau ied si taiem cu un cutit ascutit pielitele mai groase, insa nu indepartam si grasimea, intrucat aceasta, da o savoare excelenta preparatului nostru.
Spalam bine pulpele si apoi facem crestaturi folosind varful cutitul, pentru a le umple cu arome si pentru a permite vinului pe care il vom adauga ulterior, sa patrunda bine in carne.
Aromam carnea
Asezam pulpele intr-un recipient suficient de inalt si incepem sa umplem golurile din crestaturi, mai intai cu cate o boaba de piper in fiecare crestatura, iar apoi cu mixul de ingrediente uscate.
Dureaza cam 10 – 15 minute aceasta metoda de aromare a carnii, insa carnea va capata o aroma puternica dupa cateva zile, veti vedea in final, merita.
Adaugam lichideleAdaugam in vas uleiul de floarea soarelui, apoi vinul alb si cel rosu. Daca aveti posibilitatea, folositi un vin de tara.
Cu cat vinul cumparat va fi mai ieftin, cu atat gustul preparatului final, nu va fi cel asteptat. In concluzie, nu va zgarciti la vin 🙂
Amestecam si acoperim recipientul cu folie si il introducem in frigider. Dupa doua zile, intoarcem carnea, astfel incat sa se patrunda uniform pe toate partile.
Noi tinem la fezandat in acest fel, minim 3 zile, dar nu mai mult de 6.
In duminica Pastelui, il tinem la cuptor aproximativ 3 ore, impreuna cu jumatate din zeama in care a stat la fezandat.
Scoatem o parte din foile de dafin cand introducem tava in cuptor. In primele 2 ore tava este acoperita cu folie de aluminiu pentru a se innabusi carnea.
Apoi, scoatem folia si intoarcem carnea pentru a se rumeni. Tot atunci gustam zeama si o echilibram, dupa gust, cu sare si piper.
Temperatura nu trebuie sa fie foarte mare, este in regula la 150 – 160 grade. Zeama va scadea, iar carnea va fi foarte frageda si aromata si … se va topi in gura.
Nu va speriati, va dura ceva toata preagatirea, dar am ajuns la concluzia ca merita, pentru o masa copioasa de Pasti, alaturi de familie.
Pofta buna!
Musaca cu carne de miel din: carne de miel, cartofi, unt, ceapa, usturoi, patrunjel, sare, piper, vinete, rosii, oua, iaurt, parmezan. Ingrediente: 700 gr carne de miel 700 gr cartofi curăţaţi şi tăiaţi felii 125 gr unt o ceapă mare, tocată 2-4 căţei de usturoi, zdrobiţi 3 linguri pastă de tomate o lingură pătrunjel verde […]
Pofta buna!
Incoming search terms:
- goesj79
Hai ca arata bine!
Super! Super!
Cam multa carne de miel, vreau pentru mai putina